ODRŽAN SEMINAR ZA MLADE

Mladi članovi sindikata u Kragujevcu učestvovali su na seminaru sa temom:

Istorijat sindikata, položaj i uloga sindikata danas

Modeli rada u sindikatu

Predavač na semionaru bio je Slobodan Lalović, šef pravne službe u Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji je u jednom periodu bio i Ministar za rad u Republici Srbiji. Seminar je bio  prilika da se mladi upoznaju sa razvojem sindikata kroz istoriju, ali i da dobiju odgovore o aktivnom stanju u društva i sindikatu. Seminar je realizovan u okviru projekta „Мi smo jednaki“, koji SSSK realizuje sa švedskim Sindikatom IF Metal iz Geteborga.

Saopštenje za javnost SSS Kragujevca – Pokušaj narušavanja monolitnosti

Na delu je pokušaj narušavanja monolitnosti radnika u preduzećima komunalnog sektora u Kragujevcu. Organizatori  ovih  aktivnosti,  koristeći  rukovodeće    položaje  nekih  svojih članova primoravaju radnike, uz pomoć nekih samozvanih sindikata, da napuste sindikat  u kome su decenijama bili članovi i pređu u neki durgi „sindikat“. Nastavak na sledećem linku….

Pokušaj narušavanja monolitnosti

Predstavnik Sekcije mladih SSS Kragujevca učestvovao na međunarodnom forumu

Predsednik Sekcije mladih SSS Kragujevca, Vladimir Kojić, kao jedini predstavnik iz Srbije učestvovao je na Youth Forum: “Future of workfuture for young people in Europe” koji je održan U Sofijiu period do 29.04-2.05.2017.godine.
Teme seminara odnosile su se na :
– Efekti digitalizacije na ekonomiju i tržište rada
– Politika i najbolje prakse tranzicije kvaliteta od obrazovanja do zaposlenja
– Zaštita socijalnih prava I novi oblici rada
– Politika za pravične i pristojne plate mladih …
Nivo izlaganja i same diskusije bio je na vrlo visokom nivou.
Neki do mnogobrojnih izlagača bili su:
– Palmen Dimitrov President of CITUB
– Galab Donev Minister of Labour and Social Policu
– Tatiana Marian President of Yout Committee of Pan European
Profesori pravnog i ekonomskog fakulteta kao i mnogobrojni sindikalni funkcioneri.
Naš predstavnik je govorio o svojim iskustvima o digitalizaciji procesa rada i efektima na kvalitet poslovanja i zaposlenja. Za sve goste sekcije mladih organizovan je izlet sa ciljem upoznavanja Sofie – glavnog grada Bugarske. Svi članovi Sekcije mladih učestvovali su u prvomajskom skupu na ulicama Sofie i vožnji trolebusima do pre 30 godina, kao podrška zaposlenima u transportu. Prvog maja bili su gosti centralne proslave 8-og Kongresa Saveza Nezavisnih Sindikata Bugarske.

Održan prvomajski protestni marš u Beogradu

Nekoliko stotina kragujevčanki i kragujevčana, članovi sindikata, učestvovalo je  u protestnom maršu ulicama Beograda, od zgrade Saveza samostalnih sindikata Srbije  do zgrade Vlade.
Okuplјanje, na poziv sindikata, bilo je na Trgu Nikole Pašića, da bi se nakon  održanih govora predsednika dve sindikalne centrale, kolona uputila duž glavne Beogradske ulice do zgrade Vlade, gde su ispstavlјeni zahtevi.
Posebna vrednost ovogodišnjeg prvomajskog marša, jeste učešće velikog broja mladih.

Ne pristaju na robovski položaj

Ristić: Deindustrijalizovani grad, u kojem pristojan posao možete da nađete samo preko vladajuće partije, živi svoje najgore dane

Imaju li srpski i radnici u Kragujevcu, koji zbog toga što je centar automobilske i vojne industrije Srbije, razlog da se raduju Prazniku rada i da, kao nekada, na prvomajskim urancima, izletima i na druge načine proslavljaju ovaj međunarodni praznik?

Više na sledećem linku: http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=344736&title=Ne+pristaju+na+robovski+polo%C5%BEaj#sthash.2B8u0tv1.dpuf

Jeftino-isplativa radna snaga

Danas svi govore o ljudima u Srbiji, kao jeftinoj radnoj snazi. 2014 godine platili su emitovanje spota u kome nas nude kao jeftinu radnu snagu. Danas su promenili termin i nazivaju nas “isplativom” radnom snagom. Podsetite se i prosudite.

Pobuna oko 400 radnica u preduzeću Fori Textile d.o.o. Kragujevac

Dogodila se pobuna oko 400 radnica u preduzeću Fori Textile d.o.o. Kragujevac,  jer i ako rade po 12 sati na dan, njihove zarade su jednake minimalnoj zaradi. Sve kao jedna odlučile su da se suprostave višegodišnjem zlostavljanju, koje se dogadja od kada  je privatizovana Zastava tapacirnica od slovenačkog preduzeća Fori Textile. Nastavak vesti u saopštenju…

Saopštenje