Inženjerka i majka troje dece dobila otkaz: Ne vrednuje se trud, već nešto drugo

U najvećem kragujevačkom komunalnom preduzeću JKP “Šumadija” 1. avgusta bez posla je ostao 21 radnik, a na njihova mesta zaposleni su novi, “podobni” radnici, rekli su čelnici sindikata JKP “Šumadija” Miodrag Grujičić i Veća samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić. Među 21 otpuštenim radnikom je i Ivana Milošević, master inženjer saobraćaja i majka troje dece. Ona za N1 kaže da ne smatra da je razlog njenog otkaza tehnološki višak, već nešto drugo.

Izvor: N1 nastavak vesti

Saopštenje za javnost

Odlukom onih koji su umislili da su moćni, iz JKP “Šumadija”, od 1.8.2021 godine, bez posla je ostao 21 radnik i ako većina njih radi više od pet godina u ovom preduzeću, i po oceni neposrednih rukovodilaca, dobro su izvršavali svoje radne zadatke. Na njihova mesta su dovedeni drugi radnici, opravdano sumnjamo, po kriterijumu pripadnosti partiji.

Jedan od tih umišljenih moćnika, kreator ovih dogadjanja, javno tvdi da je on odgovoran samo predsedniku Vučiću! U čije ime su onda ovi radnici ostali bez posla?……

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Reprezentativni sindikati koji deluju u gradskim upravama grada Kragujevca, nezadovoljni visinom zarada i nemogućnošću dogovora o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih, najavljuju početak aktivne borbe, koja podrazumeva štrajk upozorenja i druge oblike sindikalne borbe, što smo i najavili rukovodstvu Grada.

Dogovorena i započeta isplata solidarne pomoći, obustavljena je i po tvrdnjama rukovodstva  Grada neće biti isplaćena.

Podsećamo da su zarade zaposlenih u organima Gradskih uprava, za zaposlene sa srednjoškolskim  obrazovanjem oko  34.000 dinara, dok je za visoku školsku spremu oko 56.000 dinara, što je znatno niže od zarada u drugim gradovima i opštinama.

Nezadovoljstvo proizilazi i iz činjenice da nisu započeti pregovori za zaključenje novog Kolektivnog ugovora za  koji su sindikati podneli zahtev, a za čije započinjanje su istekli zakonski rokovi.

Posebno ističemo jedinstvo svih zaposlenih u ovim zahtevima, kakvo do sada nije iskazano.

Još jednom pozivamo rukovodstvo Grada da u pregovorima sa Sindikatima  postignu dogovor o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

Zaključci Socaijalno-ekonomskog saveta Kragujevca, održanog 19.07.2021 godine

Materijalno – socijalni položaj radnika u Kragujevcu prioritet SES

Da li zapošljavanje radnika u komunalnom sektoru grada preko agencija za iznajmljivanje radnika štedi novac Kragujevčana ili troši u iznosima većim od potrebnog – bila je jedna od tačaka dnevnog reda šeste sednice Socijalno – ekonomskog saveta grada Kragujevca.

Jugoslav Ristić predsedavajući SES i predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca smatra da na taj način ne bi trebalo radno angažovati ljude koji se bave vitalno značajnim poslovima na održavanju higijene i zelenila. Ukoliko Kragujevac nije premašio maksimalan broj zaposlenih zakonom određen u komunalnom sektoru, on ne vidi nijedan razlog da se na takav način rasipaju sredstva Kragujevčana, pa makar to koštalo i dinar više. Pored toga, smatra Ristić, radnici se tako nalaze u potpunoj nesigurnosti.

Zbog toga je zatraženo da Gradska uprava nadležna za komunalna preduzeća izvrši analizu radnih mesta i svrsishodnost agencijskog zapošljavanja, kao i da o tome izvesti Socijalno – ekonomski savet na sledećoj sednici.

Pored toga, u okviru svoje nadležnosti članovi Socijalno ekonomskog saveta posebnu pažnju posvetili su obustavi rada u „Fijat plastiku“ koja sa prekidima traje od februara. I pored posredovanja ministrake za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić – Tepavčević koja je 12. jula posetila Kragujevac i Republičke agencije za mirno rešavanje sporova, konstatovano je da nema pomaka. S obzirom na to da se radi o statusu stotinak naših sugrađana koji je u ovom trenutku neizvestan, Socijalno -ekonomski savet očekuje od nadležnih institucija da kroz socijalni dijalog pokrene rešavanje problema.