Prekinut štrajk u Fijatu

Nakon 16 dana štrajka u preduzeću Fijat, u kome je učestvovalo oko 2000 radnika zaposlenih u proizvodnji, štrajk je okončan, pošto je Štrajkački odbor zajedno sa rukovodstvom sindikata, postigao dogovor sa predsednicom Vlade, o prekidu štrajka i početku pregovora.
Pregovori su započeli 19.07.2017.godine, u 12 časova, u zgradi Vlade Srbije.

Održan drugi dan protesta radnika Fijata ispred Skupštine grada

Radnici druge smene Fijata ponovo su se okupili na mostu ispred ulaza „Šest Topola“ i krenuli ka zgradi Skupštine grada, gde su im se obratili i podržali kragujevački sindikalisti i vođe štrajka.
Predsednik SSSK Jugoslav Ristić, je rekao da je danas za Kragujevac dan ponosa jer su radnici odlučili da ne budu jeftina radna snaga. Nakon obraćanja predsednika Štrajkačkog odbora, Štrajkački odbor je otišao u kancelariju Gradonačelnika, gde su zatražili odgovor na pismo koje su predali Gradonačelniku za Predsednika Republike Srbije.
Gradonačelnik Radomir Nikolić je obećao da će hitno posredovati za početak pregovora.

Otvoreno pismo predsedniku Aleksandru Vučiću

Gospodine predsedniče,

Juče su radnici „FIAT“-a u Kragujevcu grubo izigrani od Vlade Republike Srbije u maniru nedostojnom odgovornih ljudi.
Rizikujući naš ugled koji imamo među 2000 radnika „FIAT“-a, hteli smo da sledimo zov odgovornosti i verujući da reč ljudi koji zauzimaju najodgovornije položaje u Vladi ima čvrstinu, istupili smo pred radnike „FIAT“-a i predložili im prekid štrajka na jedan dan u cilju pristupanja pregovorima tokom vikenda. Namera nam je bila da, kao društveno odgovorni, iznađemo rešenje za dobrobit radnika i države a ne na štetu „FIAT“-a. Nastavak pisma na sledećem linku….

Pismo predsedniku Vučiću

Nastavljen štrajk u Fijatu

Posle jučerašnjeg pokušaja izigravanja postignutog dogovora sa štrajkačima u Fijatu, od strane Vlade i Ministarstva privrede, štrajk je danas nastavljen.

Odmah po povratku sa razgovora u Ministarstvu privrede, gde je Štrajkački odbor trebao da dobije papir kojim bi Vlada garantovala, da mogu da nastave štrajk nakon jednog dana prekida, kako bi započeli pregovore, a koji im nije dat, Štrajkački odbor se obratio radnicima druge smene i dobio apsolutnu podršku za dalji nastavak štrajka.

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, traži od nadležnih organa Grada Kragujevca da se donese odluka o uklanjanju znaka Fijatu, na ulasku u Grad

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, traži od nadležnih organa Grada Kragujevca da se donese odluka o uklanjanju znaka Fijatu, na ulasku u Grad, zbog nepoštovanja Zakona Republike Srbije i lošeg odnosa prema radnicima u fabrici Fijat. Predlažemo da se na istom mestu izgradi znak fabrici Zastava automobili i modelu automobila Fića.
Trpeli smo nelogičnosti odluke o izgradnji znaka kompaniji koja je tek došla u Srbiju, pod privilegovanim okolnostima.
Odbijanje Fijata da pregovara sa Štrajkačkim odborom, kojim krši Zakon o štrajku, a kojim im državni organi tolerišu i nepoštovanje radnika u Kragujevcu, koji rade za manje zarade od svih radnika u Fijatovim fabrikama u svetu, razlozi su kojima smo se rukovodili.
Zastava automobili i legendarni model automobila Fića, zaslužuju to mesto, jer su najzasluženiji za razvoj Kragujevca i ovo što je Kraguejvac danas.

Predsednik
Jugoslav Ristić
U Kragujevcu,
11.07.2017.godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SSS Kragujevca

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, traži od nadležnih organa Grada Kragujevca da se donese odluka o uklanjanju znaka Fijatu, na ulasku u Grad, zbog nepoštovanja Zakona Republike Srbije i lošeg odnosa prema radnicima u fabrici Fijat. Predlažemo da se na istom mestu izgradi znak fabrici Zastava automobili i modelu automobila Fića…

Nastavak saopštenja…

Podrska štrajku radnika Fijata stiže iz Hrvatske. Solidarnost bez granica! Uskoro će svi evropski sindikati biti uz nas!

Masovan štrajk oko 2000 radnika i radnica započeo je prošli tjedan u kragujevačkom Fiatu, glavnoj perjanici toliko slavljenih stranih investicija u Srbiji. S obzirom na svoju masovnost, kao i sve sličnosti niskih plaća i potpune isključenosti radnika iz procesa poslovanja, ovaj štrajk iznimno je poticajno i važno iskustvo i za radnike u Hrvatskoj i drugim zemljama. Razgovarali smo s Jugoslavom Ristićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata Kragujevca koji je organizirao ovaj veliki štrajk.

Nastavak vesti na sledećem linku…

Generalni štrajk u Fiatu