Jugoslav Ristić-Biografija

Rođen 20.02.1957. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu ” Radoje Domanović ” i prvu tehničku školu. Nakon odsluženja vojne obaveze 1979. godine, zaposlio se u najstarijoj fabrici metalskog kompleksa na balkanu, današnjoj fabrici Zastava oružje .počeo je da radi kao proizvodni radnik, da bi od 1980-2002 godine radio na radnom mestu tehnologa – konstruktora u kom periodu je bio autor više priznatih tehničkih unapređenja. Paralelno je bio eksponiran u svim zahtevima sredine u kojoj je radio, za ostvarenje boljeg materijalnog položaja i pravednog uređenja odnosa. Marta 2002 godine, Skupština sindikalne organizacije, izabrala ga je između 23 kandidata za predsednika ove sindikalne organizacije. U mandatnom periodu mart 2002 godine do oktobra 2005 godine, bio je organizator i idejni tvorac mnogih aktivnosti ovog sindikata koje su kao rezultat imale to, da u ovim za zaposlene teškim tranzicijskim godinama iz ove fabrike, nikom nije otkazan ugovor o radu, zarade su isplaćivane redovno i pored nedovoljne uproslenosti.

U najvažnije događaje iz tog perioda spadaju brojni ulični protesti uz učešće više hiljada ljudi i rizične akcije kao što su zauzimanje upravne zgrade preduzeća, koje su imale za cilj da zaštite interese zaposlenih u ovoj fabrici.

Skupština sindikalne organizacije 2005. godine, sa 49 glasa od 51 mogućih ponovo ga bira za predsednika. U ovom periodu, izuzetno teškom po zaposlene u ovoj fabrici, ponovo je sa svojim saradnicima organizovao i predvodio akcije visokog rizika kao što su okupacija svečane sale Skupštine grada, kojima je obezbeđeno funkcionisanje ove fabrike.

Na lični zahtev Skupština ove sindikalne organizacije, maja 2008. godine, oslobodila ga je dužnosti predsednika, kako bi obavljao dužnost potpredsednika saveza samostalnih sindikata Kragujevca. 22. Oktobra 2008. godine, veće saveza samostalnih sindikata Kragujevca izabralo je Jugoslava Ristića za predsednika sss Kragujevca. Nakon izbora, sss Kragujevca i predsednik bili su angažovani na najtežim pitanjima, sa kojima su se radnici susretali u vremenu tranzicije i koji su obeležili tranzicijske godine u Srbiji. Ističemo dešavanja u preduzećima Partizan, Zastava elektro, Gik 1 maj, Filip Kljajić, 22 decembar i drugima. Ovi događaji imali su znatno širi značaj od lokalnog. Ta dešavanja su značajno uticala na pronalaženje povoljnijih rešenja za radnike. U ovom periodu, sss Kragujevca je dokazao reprezentativnost za područje Kragujevca i o tome dobio rešenje koje je donelo ministarstvo rada i socijalne politike.

Na redovnim izborima koji su održani 24.02.2010. godine, izborna Skupština sss Kragujevca, izabrala je Jugoslava Ristića za predsednika sss Kragujevca na mandatni period 2010-2015 godine. Za ovu odluku tajnim glasanjem, glasalo je svih 82 prisutnih delegata.