02.07.2014. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Samostalni sindikata Autosaobraćaja AD, koji okuplja većinu radnika, protivi se najavljenom potpisivanju Ugovora sa preduzećem „Autoprevoz Jannjušević“ iz Priboja i ukoliko do njega dođe započeće štrajk koji će se odvijati na Autobuskoj stanici u Kragujevcu. Zahtev za nepotpisivanje ovog Ugovora svojim potpisima potvrdilo je 102 radnika.
Kako je proteklo mesec dana od kada je kooperantsko  preduzeće „Autoprevoz Janjušević“, započelo poslovanje u delokrugu dosadašnjeg rada „Autosaobraćaja“, potvrdilo se da ovo preduzeće nema kapacitete da obavlja predviđene poslove i zaposli preostale radnike Autosaobraćaja. To se ogleda u neodržavanju linija za koje Autosaobraćaj ima dozvolu, jer kooperantsko preduzeće nema ni približno potreban  broj vozila i uočavamo sklonost ka nezakonitom angažovanju radnika Autosaobraćaja. Kooperantsko preduzeće je preuzelo samo linije prevoza za koje su procenili da su rentabilne sa vozilima neoubičajenim za ovu vrstu javnog prevoza.
Kako je nacrtom najavljenog Ugovora predviđeno da se „Autoprevozu Janjušević“ ustupaju autobuske stanice u Kraguejvcu, Topoli, Batočini, Lapovu i Rači , kao i garaža u Beloševcu, dok ne postoji obaveznost zadržavanja 157 radnika Autosaobraćaja, smatramo ovakav Ugovor neprihvatljivim.
Ističemo da se Sindikat ne suprotstavlja uključivanju u rad Autosaobraćaja nekog drugog preduzeća koje bi svojim kapacitetima moglo da očuva poslovanje i zaposli radnike.

                                                                    Samostalni Sindikat „Autosaobraćaj“ AD
                                                                                           Predsednik
                                                                                 ______________________
                                                                                            Srđan Ilić