16.11.2013. SAOPŠTENјE ZA MEDIJE

   Prethodni stečajni postupak koji je Privredni sud u Kragujevcu pokrenuo nad „Metal Sistemi“ d.o.o. – u restrukturiranju 08.novembra 2013. god. , na zahtev „Raiffeisen banke“ a.d. Beograd, sem što je presedan, ocenjujemo kao nastavak zakulisnih radnji koje već godinama prate ovo preduzeće.
   Odlukom suda blokiran je račun preduzeća, suspendovani su organi upravlјanja ovog preduzeća sa većinski državnim kapitalom, a sve upravlјačke nadležnosti prenete su na Agenciju Za privatizaciju. Na ovaj način zaustavlјene su sve poslovne aktivnosti koje su preduzeću donosile preko 12.000.000,00 din. mesečnih prihoda.
   „Metal Sistemi“ d.o.o. su jedno od 179 preduzeća koja se nalaze u statusu restrukturiranja i nad ni jednim preduzećem  u restrukturiranju nije bilo moguće pokrenuti stečajni postupak. Dugovi preduzeća potiču iz perioda neuspele privatizacije koja je anulirana tako što je bivši kupac vratio većinsko vlasništvo nad ovim preduzećem državi, zadržavši 33% vlasništva, posle burnih višemesečnih protesta radnika.
   Ovakav postupak suda procenjujemo kao deo još  tada skrojenog plana. Kako je drugačije moguće objasniti da su za ovaj opit izabrani baš „Metal Sistemi“ i da i ovaj pokušaj nije moguće napraviti bez političke podrške i pritajenih centara moći.
   Ukoliko se realizuje ova namera, biće to model za uništenje svih preduzeća u restrukturiranju i otpuštanje preko 50.000 radnika.
   Zato, pozivamo sud da poništi odluku o pokretanju stečajnog postupka, a MUP da ispita sve aktere ove i prethodnih aktivnosti koje se događaju oko „Metal Sistemi“ d.o.o.
   Očekujemo da se država opredeli da zaštiti radnike, ili će Samostalni sindikat „Metal Sistema“ biti prinuđen da rešenje problema potraži na već provereni sebi svojstven način.

 

Za  Samostalni Sindikat
 „Metal Sistemi“

Miloš Tanasković, predsednik