Zahtev Sindikalne organizacije Kazimir VG-4 za raskid kupoprodajnog ugovora

Sindikalna organiacija Kazimir VG-4 Kragujevac 

 Agencija za privatizaciju

PREDMET: Zahtev Sindikalne organizacije Kazimir VG-4  za raskid kupoprodajnog ugovora kojim je izvrsena privatizacija preduzeca Kazimir Veljkovic

Trazimo da se hitno  raskine kupoprodajni ugovor kojim je  Olivera Klisaric  kupila preduzece Kazimir Veljkovic I da se prodaja imovine koja je izvrsena u neskladu sa kupoprodajnim ugovorom,  stavi van pravne snage . Razlozi za ovakav zahtev su sledeci:

  1. Olivera Klisaric  nije stavarni kupac – naime ona se nikada od navodne kupovine nije pojavila u preduzecu, vec je pravi kupac Goran Vesic, koji sve vreme upravlja preduzecemi I koji nam je licno potvrdio da je on kupac preduzeca. Goran Vesic  je licnost koja nije mogla da ucestvuje u privatizaciji bilo kog preduzeca, jer je osoba koja iza sebe ima jedan raskinuti kupoprodajni ugovoru u procesu privatizacije, cime je u smislu zakona o privatizaciji postao nepodobna osoba za ovu vrstu pravne radnje. Time su Goran Vesic I Olivera Klisaric  izvrsili prevaru. Trazimo da se protiv njih pokrene krivicni postupak.
  2. Kupac je prodao imovinu preduzeca suprotno ugovoru– kupac je prodao deo imovine koji predstavlja osnovu rada preduzeca, odnosno fabriku betonskih odlivaka I proizvodnu halu, cime je preduzece onemogucio u obavljanju osnovne deltnosti, pokazujuci da ne namerava da zadrzi delatnost preduzeca. Procenjujemo da je vrednost prodate imovine daleko veca od ugovorom dozvoljene prodaje. Takodje gradjevinske masine, koje su bile u vlasnistvu preduzeca,  nisu u funkciji delatnosti preduzeca, vec se prema nasim saznanjima nalaze u drugom preduzecu gde je Goran Vesic vlasnik. Trazimo da se izvrsi procena vrednosti prodate imovine I da se imovina koja je prodata suprotno ugovoru vrati u posed preduzeca ili da vlasnik nadoknadi stetu.
  3. Kupac nije izvrsio obaveze prema zaposlenima– zaposlenima se duguju 3 neisplacene zarade koje su realno nize nego pre privatizacije. Zaposlenima nisu isplacene I druge primanja u skladu sa zkonom I kolektivnim ugovorom, kao sto je regres. Takodje vlasnik nije isplatio poreze I doprinose na zarade za 10 meseci, naknade zarada I druga primanja zaposlenih, koje su nastale u vremenu kada je ovaj vlasnik bio u posedu preduzeca. Obaveze prema zaposlenima koje je novi vlasnik preuzeo kupovinom preduzeca, a koje podrazumevaju isplatu  zaostalih zarada za period od druge polovine 2003god. do do druge polovine 2007 god., novi vlasnik nije poceo da izmiruje. Trazimo da se hitno izvrse ove obaveze prema zaposlenima.

Vecina zaposlenih se od 14.08.2008 god. nalazi u strajku kako bi ukazali na neodrzivost stanja u kome se preduzece nalazi zbog postupaka novog vlasnika, koji je prodajom imovine preduzeca za sebe pribavio mnogostruko vecu imovinsku korist, nego sto je do sada platio za kupovinu preduzeca,  prema nasem misljenju na nezakonit nacin, dovodeci stotine porodica u bezizlazan polozaj I unistavajuci renome preduzeca koji je vise decenija nastajao.
Trazimo da se u ispitivanje ove privatizacije ukljuci I Ministarstvo unutrasnji poslova a zeleci da se ubuducnosti izbegnu ovakvi postupci ovo pismo uputicemo pored Ministra unutrasnjih poslova, Ministru rada I soijalnih pitanja, Ministru ekonomije I regionalnog razvoja, Predsedniku Vlade republike Srbije I Predsedniku Republike Srbije.
U cilju zastite imovine I gradjana, ocekujemo Vasu brzu reakciju.

 

Sindikalna organizacija Kazimir VG-4
Predsednik strajkackog odbora
Veljko Beloica

Kragujevac, 25.08.20008 god.