10.09.2008. Saopštenje za javnost

Savez samostalnih sindikata Kragujevca podrzava predlozeni socijalni program za zaposlene u preduzecima sa drustvenim kapitalom koja se nalaze u restrukturiranju,ali Trazimo da se ovakav socijalni program primeni na sve zaposlene u Republici Srbiji.
 Primena socijalnog programa  podrazumeva zbrinjavanje zaposlenih kojima nedostaje do pet godina radnog staza za odlazak u penziju. Program predstavlja ostvarenje ideje sindikata za zbrinjavanjem zaposlenih za cijim je radom prestala potreba,  a koji su dali  znacajan doprinos razvoju privrede I drustva uopste. Ovakva mera predstavlja zadovoljenje elementarne pravde, imajuci u vidu da se u procesu privatizacije prodaju vrednosti koje su stvorile ranije generacije. Istovremeno stvaraju se uslovi za zposljavanje mladih I povecanje  efikasnosti u radu.
Trazimo da se ovakav socijalni program primeni na sve zaposlene u Republici Srbiji, kako ne bi doslo do diskriminacije zaposlenih u drugim preduzecima. Nedopustivo je I ne mogu da se opravdaju  mere koje diskriminisu zaposlene, sto bi se izazvalo primenom socijalnog programa samo na zaposlene u drustvenim preduzecima kojia su u procesu restrukturiranja. Na taj nacin, drzava  ne bi obavila jednu od svojih osnovnih uloga I ne bi obezbdila ravnopravnost gradjana.
Podsecamo na   izuzetno tezak polozaj zaposlenih u kragujevackim preduzecima koja su privatizovana, na zaposlene koji mesecima ne dobijaju zarade I u njihovo ime trazimo vise pravde u drustvu. Procenjujemo da bi se na taj nacin u Kragujevcu zbrinulo u ovom trenutku oko 5000 zaposlenih.
Savez samostalnih sindikata Kragujevca uputio je Zahtev za prosirenjem korisnika ovog socijalnog programa  Ministarstu ekonomije I regionalnog razvoja I Ministarsvu rada I socijalne politike. Ocekujemo da ce u ovim ministastvima usvojiti ovaj predlog koji j u interesu svih zaposlenih.

  
 Savez samostalnih sindikata Kragujevca,
  Kragujevac, 10.09.2008 god.

Predsednik

Dragan Alempijevic