18.06.2014. Zaključak sa sednice Predsedništva, povodom izmena i dopuna Zakona o radu

Savez samostalih sindikata Srbije pozdravlja najavu Vlade Srbije da do oktobra odloži smanjenje plata od 10 odsto zaposlenimau državnoj upravi i javnim preduzećima.
Istovremeno, Savez poziva vladu da trajno odustane od namere da smanji ionako niske zarade, kao i da odmah ukine solidarni porez, jer se politika isključivog „stezanja kaiša“ u svetu pokazala kao pogrešna.      
            Takođe, saopštavamo da najnoviji nacrt izmena i dopuna Zakona o radu, koji je pripremilo Ministarstvo rada, nije usaglašen sa sindikatima i, kao takav, nije prihvatljiv za Savez samostalnih sindikata Srbije.
Nacrt nije rezultat rada Radne grupe za izmene Zakona o radu i ne odslikava ono zašta smo se zalagali i jasno rekli šta je ono što nikada nećemo prihvatiti. 
U novom tekstu samoinicijativno su unete izmene koje sa sindikatima nisu usaglašene, iako je prema ranijem dogovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, jasno utvrđen okvir za pregovaranje.
Tako su naši članovi u Radnoj grupi tokom prethodnih meseci pokušali da sa socijalnim partnerima usaglase stavove o pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu – rad na određeno vreme, otkazi od strane poslodavca, otpremnine, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i minimalna zarada.
            Uprkos dobroj volji i fleksibilnosti sindikata tokom pregovora, o pojedinim odredbama stavovi se nisu približili i do nekog zajedničkog imenitelja nije se stiglo.
            Zato Savez samostalnih sindikata Srbije poziva ministra rada Aleksandra Vulina da, u direktnom razgovoru s predstavnicima reprezentativnih sindikata, usaglasimo stavove i dođemo do rešenja koje će zadovoljiti sve strane.
            Od vlade tražimo i da organizuje javnu raspravu povodom izmena i dopuna tog zakona ili ćemo, u suprotnom, mi inicirati organizovanje prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv ovakvog zakona.
            Zahtevamo i da naši predstavnici budu uključeni u rešavanje i drugih zakonskih rešenja koja se tiču sveta rada, poput zakona o privatizaciji i stečaju.  
            I sada, jasno i nedvosmisleno, kažemo da ćemo, po svaku cenu, braniti teško stečena prava radnika i sindikata i nikada se nećemo saglasiti sa ukidanjem proširenog dejstva kolektivnog ugovora, niti sa izmenama koje bi dovele do smanjenja zarada.