24.10.2012. Komunalci Srbije kreću u rušenje Zakona koji najugroženijim radnicima smanjuje zaradu

Komunalci Kragujevca, njih preko hiljadu, okupili su se danas ispred Zgrade Vodovoda  u Glavnoj ulici u pet do dvanaest simbolično … iskazujući solidarnost sa svim kolegama u Srbiji, koji takođe održavaju proteste u svim većim gradovima, sa osnovnom porukom Vladi i svim nadležnim organima, da se  spreči primena Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 29. septembra 2012.godine.

Na skupu je govorio Branko Petrašinović, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti. On je poručio, da Sindikat ne može da se složi sa primenom ovog Zakona koji je donešen po hitnom postupku bez prethodne rasprave, a koji najviše pogađa one najniže i najugroženije kategorije zaposlenih  u javnim komunalnim preduzećima koja nisu korisnici budžeta (spremačice, kurire, kafe kuvarice, vozače, portire, administrativne radnike..), imajući u vidu pri tom da je životni standard za većinu stanovništva u zemlji pao na najniže grane. Povodom održavanja skupa on se zahvalio na razumevanju  građanima, poslovodstvu i lokalnoj samoupravi.
Podršku našim komunalcima dale su i kolege komunalci iz Čačka. Istovremeno održavanje ovakvih skupova u celoj Srbiji, naglasio je on, je prvi korak u cilju sprečavanja primene ovog Zakona u javnim komunalnim preduzećima, jer su se Sindikati komunalca već obratili Vladi Republike Srbije sa zahtevom za njihovo izuzimanje od primene upozoravajući da on umanjujue već stečena prava radnika u preduzećima koja nisu korisnici budžeta, i da je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, Zakonom o budžetskom sistemu, Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorima.
Na kraju skupa održan je i preformans masovnog prelaska okupljenih preko pešačkog prelaza na zeleno svetlo.
Ukoliko se ne prihvati zahtev Sindiakta, organizovaće se totalna obustava rada u svim komunalnim preduzećima na teritoriji Republike Srbije, rekao je on, kako se inače i navodi u Saopštenju za javnost Republičkog odbora sindiakta zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.