29.09.2011. Četvrtog dana štrajka radnici Instituta za javno zdravlje Kragujevac, protestvovali ispred Skupštine grada

Zato što se ni četvrog dana štrajka u Instituta za javno zdravlje Kraguejvac, niko od nadležnih – Vlada, Ministarstvo zdravlja…, ne oglašava i ne predlaže rešenja za razrešavanje nastale krize, štrajkači su danas u podne prošetali gradskim ulicama i protestvovali na platou ispred lokalnog parlamenta.
Gromoglasnim uzvikivanjem  parola: “DOVELA GA SLAVICA“, „ODVEŠĆE GA MARICA“ i „UHAPSITE LOPOVA“, koje najsažetije govore o stanju i dubini krize u njihovoj ustanovi, istovremeno su na taj način štrajkači uputili poruku i apel najodgovornijima u lokalnoj zajednici i Republici da je stanje u kolektivu dovedeno do usijanja i da ga treba hitno rešavati.
Jer, kako su istakli direktor im je svojim neodgovornim i bahatim ponašanje, narušio ugled Instituta koji su zaposleni vredno godinama gradili, i da ih to možda  najviše boli.
Nakon toga dr Dragana Ivanović, predsednik Samostalnog sindikata je pročitala protestno pismo upućeno gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću. U pismu se između ostalog navodi da Institutu zbog nesavesnog ponašanja direktora preti blokada računa, što može izazvati nesagledive posledice i za uposlene a i građanstvo.

Već tri meseca, u Institutu su prisutni eksperti Odeljenja za privredni kriminal MUP-a  Srbije, koji detaljno ispituju poslovanje ustanove te se s toga nadamo da će dokazati ono u šta sumnjamo, a to je nestručno, nesavesno i nedomaćinsko rukovođenje od strane Dragoljuba Đokića.
U našem Institutu ne funkcioniše ni Stručni savet ni Nadzorni odbor, organi Instituta koji su direktno odgovorni za nadzor stručnog rada Instituta i finansija. S toga smo bili prinuđeni, stoji dalje u pismu, da stupimo u štrajk, poslednje legitimo sredstvo i na taj  način da se izborimo za svoja ekonomska, radna, socijalna i profesionalna prava.
Molimo Vas, stoji na kraju pisma, da shvatite našu rešenost da istrajemo i da se izborimo za opstanak kuće od koje zavisi opstanak nas i naših porodica.
Namera štrajkača je bila i da gradonačelnik primi na razgovor pretstavnike Sindikata. Gradonačelnik je uslišio njihov apel i njegova služba je prenela štrajkačima da će čelni čovek lokalne zajednice nešto kasnije, zbog svoje sprečenosti, obaviti razgovor sa pretstavnicima Sindikata.
Ono što očekujemo od gradinačelnika, s obzirom da smo mi republička ustanova, je da nam da apsolutnu podršku u našim zahtevima ka Vladi i Ministarstvu zdravlja, da se ova agonija u Institutu što pre okonča, i krenemo da radimo svoj posao na dobrobit i nas i naših sugrađana, rekla je dr Dragana Ivanović, predsednik ove sindikalne organizacije.