26.09.2011. Otpočeo štrajk zaposlenih u „Institut za javno zdravlje Kragujevac“

Danas su zaposleni u Institutu za javno zdravlje Kragujevac, njih 87 od ukupno 132 uposlenih, otpočeli štrajk sa minimumom procesa rada, koji je odredio Dragoljub Đokić, direktor Instituta.
Štraj će se odvijati okupljanjem zaposlenih u radnim prosorijama i krugu Instituta.
Kako je Dr Dragana Ivanović, predsednik Sindikalne organizacije samostalnog sindikata  istakla na konferenciji za novinare,  zahtevi štrajkača su:

  1. Redovnost isplata zarada i drugih primanja za sve  uposlene, u skladu sa Aneksima Ugovora o radu
  2. Zakonitost obračuna isplata zarada
  3. Prestanak mobinga od strane direktora i njegovih saradnika
  4. Uvid u knjigovostveno stanje o potraživanjima i obavezama Instituta za javno zdravlje Kragujevac, sa  rekapitulacijom dobavljača (na osnovu čl. 124, stav 2, Posebnog kolektivnog ugovora kod poslodavca čl. 102 Poslovnika o radu Instituta za javno zdravlje Kragujevac), potpisan od nadležnih lica finansijske službe u skladu sa zahtevom br. 3646 od 26.08.2011.god. upućenog direktoru, a zbog ugroženih radnih, ekonomskih,  socijalnih  i profesionalnih interesa i prava zaposlenih
  5. Ostavka ili razrešenje direktora prof. Dr Dragoljuba Đokića , na osnovu člana 22, stav 3, Statuta  Instituta za jvano zdravlje Kragujevac

Prema saznanjima Sindikata, rekla je ona, zaduženost Instituta je ogromna i ukoliko se ne preduzmu hitne mere, ugroziće se delatnost, a time i aktivnosti namenjene očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva. Strahujemo da će dobavljači uskoro obustaviti isporuku reagenasa za rad labaratotrija pa bi Institut bio prinuđen da prestane da vrši deo analiza i pružanje zdravstevnih usluga građanima. To bi kako je istakla ugrozilo naš položaj na tržištu i još više otežalo materijalni položaj zaposlenih.
Kako je naglasila peticiju za smenu direktora je potpisalo njih 91 zaposlenih, i istovremeno uputila apel Vladi, Ministarstvu zdravlja i svim relavantnim gradskim činiocima da ovaj problem shvate krajnje ozbiljno i daju svoj doprinos očuvanju ove naučne ustanove u kojoj rade 20 doktora nauka.
Uz informaciju da je direktor jutros pretio uposlenima koji su u štrajku otkazom, Dr Dragana Ivanović predsednik ove Sindikaone organizacije je istakla da će štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahteva.