11.08.2011. KRAGUJEVAČKI „PUTARI“ OČEKUJI BRZO RAZREŠENJE KRIZE, U PROTIVNOM NAJAVLJUJU NOVE PROTESTE

Sindikat preduzeća za puteve „Kragujevac“ zajedno sa ostalim sindikatima  u okviru „Nibens grupe“ ,preduzima sve mere (protesti,štrajkovi…komunikacija sa medijima)kako bi se našlo najadekvatnije rešenje za izlazak iz krize ove do skora izuzetno profitabilne grane.
        Osnovni problem leži u tome sto preduzeća u okviru „Nibens grupe“ ,što važi i za kragujevačke „putare“ poslednjih meseci posluju na ivici rentabiliteta,a radnicima kasne zarade.
        Rešanja se traže u razgovorima između predstavnika „Nibens grupe“,banaka koje su odobrile kredite i JP.Putevi Srbije .Pregovori traju više meseci ,a da rešenja još uvek nema.
       Radnici –sindikati traže reprogramiranje duga kako bi mogli da izvrše već ugovorene poslove,dok sa druge strane banke insistiraju na naplati prispelih kreditnih obaveza i kamata kako bi sebe zaštitile.
       U tom začaranom krugu najviše trpe uvek radnici,jer zbog nedostatka sredstava ne mogu na vreme da odrade već ugovorene poslove,što za posledicu ima kašnjenje isplate njihovih zarada,zbog čega je njihova i egzistencija njihovih porodica ugrožena.
       S toga Dragan Zlatić,predsednik sindikata kragujevačkih „putara“poručuje da nema izlaska iz krize u koju je upala“Nibens grupa“ bez sistemskog rešenja,koje se mora kako naglašava tražiti u pregovorima između predstavnika „Nibens grupe“,banaka,JP.Putevi Srbije  i najodgovornijih predstavnika vlasti.
      U koliko se hitno ne nađe takvo dugotrajno sistemsko rešenje dodaje on,preti da ćemo za isplatu svake naredne plate morati iznova da štrajkujemo,a sve to skupa može dovesti i do najgoreg scenarija –stečaja i likvidacije preduzeća u okviru „Nibens grupe“.
      Očekujemo rekao je on da će najodgovorniji predstavnici vlasti brzo reagovati i preduzeti sve mere kako bi se izbegli novi protesti ,a ova dugotrajna kriza konačno razrešila .