18.01.2011. KG: Otpremninama pokrenuli biznis

18. januar 2011. | 17:28 | Izvor: B92 Kragujevac — Pojedini Kragujevčani iskoristili su otpremnine da pokrenu sopstveni biznis nakon što su napustili nekadašnja državna preduzeća.

Prema podacima Samostalnog sindikata, u protekloj deceniji bez posla je ostala oko 21.000 Kragujevčana.
Iako u sindikatu smatraju da je najviše otpuštenih radnika u zoni sive ekonomije, postoje primeri onih koji su uz otpremnine i programe Nacionalne službe za zapošljavanje započeli sopstveni biznis.
Nakon 23 godine staža u fabrici oružja, gde je sklapala pištolj CZ, Kragujevčanka Mila Ravić danas pravi domaće kolače, torte i slana predjela.
Uz otpremninu od oko 2.000 nemačkih maraka, pre deset godina je napustila državni posao i, kako kaže, rešila da uzme sudbinu u svoje ruke.
Torte i kolače najpre je pravila u svojoj kući, da bi pre godinu i po dana ovaj posao i ozvaničila.
Ni Slobodan Petrović, nekadašnji kontrolor u proizvodnji automobila, nije ostao u svojoj struci.
Nakon 30 godina rada u kragujevačkoj fabrici automobila, otvorio je knjigovodstvenu agenciju, koja posluje već tri godine.
Bivši radnik “Zastava alatnice” Vladan Milović 2008. je umesto otpremnine uzeo mašinu, na kojoj danas izrađuje alate.
Budući da je strastveni ribolovac, ovaj Kragujevčanin proširio je paletu proizvoda, pa danas ručno pravi plovke, bove i ostali ribolovni program ove vrste, koji je tražen i u inostranstvu.
Predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata Jugoslav Ristić kaže da je Kragujevac grad koji je dosta stradao u tranziciji, a kao ilustraciju za to navodi gašenje 21.000 radnih mesta.
U 37 preduzeća, privatizovanih po novom zakonu, 2002. radilo je oko 12.000 radnika. U Samostalnom sindikatu kažu da u njima danas radi ukupno oko 2.700 radnika, dok je privatizacija raskinuta u 7 preduzeća.