20.11.2009. Završena blokada pruge u Lapovu

Sinoć oko 21 čas uz posredovanje savetnika potpredsednika vlade Ivice Tončeva, došlo do dogovora sa štrajkačima čime je prekinuta blokada ove saobraćajnice, koja je trajala tri dana.
Pregovori su započeti u šatoru koji su štrajkači postavili na pružni kolosek, a potom nastavljeni u zgradi skupštine opštine Lapovo. U pregovorima su pored predstavnika radnika preduzeća GIK 1. Maj, koji su blokirali prugu, učestvovali i predsednik opštine Lapovo g-din Zlatković, načelnik policijske uprave u Kragujevcu Đorović, predsednik SSS Kragujevca Jugoslav Ristić i  Predsednik sindikata građevinara Šumadijsko – Raškog okruga Radoica Arsenijević.
Postignut je dogodvor da će država preduzeti mere da se preduzeće GIK 1. Maj vrati u vlasništvo države, zbog neisplaćenih obaveza prema ranicima ili će se za zaposlene obezbediti socijalni program u visini 10 bruto zarada. Ovi zaključci će se realizovati do 10.12.2009 god.
Nakon tog dogovora, radnici su sklonili šator sa pruge i ostali pored nje, dok je jedna delegacija radnika, kasno sinoć otišla put Beograda, na razgovor kod potpredsednika vlade i ministra policije Ivice Dačića, koji je potvrdio da će u utorak u vladi Srbije dobiti potpisan dokument sa postignutim dogovorom.