05.12.2012. Radnici TP „Srbija“ AD od danas u štrajku

Zaposleni, njih 104 u TP „Srbija“ AD od danas su u štrajku. Štrajk će se odvijati u radnim prostorijama i krugu poslovnog prostora. Zahtevi štrajkača su:

  • Isplata otpremnine u vrednosti od 300 Eura po godini radnog staža
  • Isplata zaostalih troškova prevoza i naknade za topli obrok
  • Isplata jubilarnih nagrada koje im po zakonu pripadaju
  • Da se tri radnika (portiri) vrate u radni odnos i da imaju ista prava kao i ostali radnici

Povod da radnici stupe u štrajk leži u činjenici što se pet godina posle privatizacije od kada su se zvanično izmenjala tri vlasnika, nekadašnja najveća trgovinska kuća u Šumadiji „Srbija“ koja je imala preko 800 zaposlenih i 70 prodajnih objekata površine 35.000 m2, 14. decembra ove godine prestaje sa radom. Takvu odluku je doneo aktuelni vlasnik, belgijska kompanija „Delez“. Tom odlukom se  i preostale četiri prodavnice preduzeća i magacin u Ilićevu zatvaraju, a 104 radnika proglašava tehnološkim viškom i da im se pri tom isplati otpremnina, s obrazloženjem da ne posluju profitabilno.
Potsetimo, preduzeće TP „Srbija“ je 2007.godine, na aukciji kupila izvesna Ana Petković iz Beograda, za oko sedam miliona Eura, ali je od početka bila javna tajna po rečima zaposlenih da iza ove kupovine stoji „Delta maksi“ Mirolsava Miškovića. To se i potvrdilo kada je početkom prošle godine belgijski „Delez“ za devetstotridesetdva miliona eura kupio „Delta maksi“, kada je i objavljeno da je na taj način postao i vlasnik kragujevačke „Srbije“, a da pri tom nikada nije obelodanjeno kada je vlasništvo ove firme i zvanično prešlo sa Ane Petković na „Delta maksi“.
Uprkos obećanjima da će belgijski vlasnik unaprediti rad firme i podići je na viši nivo, radnike je dočekala zla sudbina. Radnici su kako i kažu prema razvoju događaja to i očekivali. Ali, uprkos svemu  ne pristaju da ostanu bez posla pod uslovima koje im je pripremio belgijski vlasnik i zahtevaju otpremnine od 300 Eura po godini staža, pre svega zbog toga što je najveći broj radnika u životnoj dobi između 50 i 60 godina starosti te vrlo teško mogu da nađu neki novi poso.
Iako se Sindikat TP „Srbije“ AD obraćao za pomoć nadležnim državnim organima i lokalnoj samoupravi, niko im do sada nije izašao u susret i dao podršku njihovim nastojanjima osim SSS Kraguejvca.
Zato su po rečima Dragana Markovića, predsednika Štrajkačkog odbora, svi radnici odlučni da istraju u svojim zahtevima, jer kako naglašava nemaju drugog izbora da zaštite ugroženu sopstvenu, a i egzistenciju svojih porodica, te ako bude bilo potrebno ići će i u  radikalizociju štrajka.