19.07.2012. Radnici D.P. „21. Oktobar“ protestvovali ispred filijale RZZO u Kragujevcu

Samostalni sindikat D.P. “21. Oktobar“ organizovao je danas protest ispred prostorije filijale RZZO Kragujevac zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, čime je radnicima, njih 279, onemogućeno ustavno pravo na zdravstvenu zaštitu.
Okupili smo se ovde ispred prostorija RZZO, rekao je Živomir Petrović, zato što je ova filijala eksponent države, u trenutku kada u državi funkcioniše tehnička Vlada, i na ovaj način upozorimo nadležne na naše probleme i apelujemo na buduću Vladu da uplati doprinose za zdravstveno osiguranje za naše radnike kako bi se ovaj problem razrešio, ističući da im podršku daju i predstavnici metalskog kompleksa : Goran Milić, predsednik sindikata metalaca Kragujevca, Goran Miletić, potpredsednik sindikata metalaca Srbije i Jugoslav Ristić,  predsednik SSS Kragujevca.

Goran Milić je istakao da je metalski kompleks već 20 god. u agoniji i poručio budućoj Vladi da sa metalcima mora da se razgovara kako bi se napravila strategija izlaska iz ove krize. On je poželeo radnicima D.P. „21. Oktobar“  da budu jedinstveni i istraju u svojim namerama, podsećajući da radnici „DES“-a u kome radi veći broj invalida štrajkuju glađu, i da problem neoverenih zdravstvenih knjižica imaju i zaposleni u „Kovačnici“, ukazujući pritom da poslovodstvo snosi veliki deo krivice zbog neoverenih zdravstvenih knjižica.
Jugoslav Ristić je naglasio da Vlada mora da obezbedi sredstva kako bi svi radnici imali mogućnost zdravstvene zaštite. Država je doprinela da se društvo raslojilo na one prebogate i one unižene i siromašne. Zato moramo da budemo jedinstveni, i mi koji smo zdravi da se izborimo, kako je rekao, za one bolesne koji zbog toga i nisu ovde danas sa nama, kako bi mogli da im omogućimo što skorije izlečenje.
Goran Miletić je takođe podsetio da u ovoj borbi moramo da budemo jedinstveni i složni, i da samo tako možemo da ostvarimo svoja radnička prava.
Ukoliko se ovaj problem ne razreši u međuvremenu naredni korak će biti odlazak za Beograd čitavog metalskog kompleksa Kragujevca, kada se bude formirala nova Vlada, rekao je Živomir Petrović, predsednik ove sindikalne organizacije.