05.11.2012. Rodna ravnopravnost – tema današnjeg seminara u okviru ženskog projekta „Mi smo jednaki“

            Na današnjem seminaru sa temom Rodna ravnopravnost u okviru ženskog projekta „Mi smo jednaki“, a u organizaciji Sekcije žena SSS Kraguejvca i pod pokroviteljstvom Sindikata IF Metall iz Geteborga uz podršku Ulof Palma Centra iz Švedske za širenje demokratije u svetu, prisustvovalo je više od pedesetak članica Sindikata iz preduzeća „Zastava oružje“. Uspešni predavač-edukator uz video prezentaciju na ovom seminaru je bila Marija Srećković, iz Ustanove za decu „Nada Naumović“.Seminar se odvijao u formi žive komunikacije između predavača i učesnica seminara, pri čemu su pripadnice ženskog pola iznosile svoja neposredna iskustva iz svojih radnih sredina na ovu temu.

            Opšti je utisak po mišljenju većine učesnica da su žene u stvarnom životu još uvek daleko od rodne ravnopravnosti, pre svega kada je reč o neposrednoj radnoj sredini. Muškarci, kako se čulo, mnogo pre a i u većem broju dolaze do rukovodećih položaja, a i znatno brže napreduju u poslu, uprkos istom ili višem obrazovanju koje žene poseduju. U prilog tome Snežana Radotić, diplomirani pravnik, u „Zastavi uružju“ je potsetila da u istoriji ove fabrike žena nikada nije bila na čelu rukovodeće garniture.
            Otuda i sprovođenje ovog projekta, kroz održavanje ovakvih seminara, žive neposredne diskusije, iznošenje ličnih stavova-iskustava… i omasovljenje – angažovanje što većeg broja učesnica u edukaciji na ovu temu, mogu da doprinesu prevazilaženju ovakvog stanja, sa težnjom da se približimo zemljama sa razvijenijom neposrednom rodnom ravnopravnošću.
            Reklo bi se da smo na dobrom putu realizacijom ovog projekta, sa napomenom da je to dug i mukotrpan proces … kako je i istaknuto od jednog broja učesnica na današnjoj radionici.