22.12.2009. Održan protest ispred Fonda penzisko invalidskog osiguranja

Kako je ranije najavljeno, bivši radnici preduzeća Filip Kljajić, danas su izvršili jednosatnu blokadu Fonda PIO u Kragujevcu, pokazujući na taj način neodrživost stanja u koje su dovedeni neuplaćivanjem poreza i doprinosa za penzijsko osiguranje. Naime, kako je DP Filip Kljajić privatizovano, tako što je prodata samo njegova imovina, a ne u skladu sa zakonom o privatizaciji, ostala je obaveza, u skladu sa obećanjima, da će iz sredstava ostvarenih privatizacijom radnicima biti isplaćene zaostale zarade i povezan radni staž.
Novac od prodaje ovog preduzeća, koje je prodato za oko pet miliona evra, postao je operativan nakon skidanja hipoteke, radnici su došli do saznanja da je skoro polovina novca utrošena na poverioce, koji su se na čudan našli u prioritetu, dok preostali novac nije dovoljan za obaveze prema radnicima. Ukupan dug prema radnicima iznosi za zaostale zarade nešto više od 160 miliona dinara, dok je za povezivanje radnog staža potrebno oko 85 miliona dinara.

Ukoliko Vlada ne donese odluku o povezivanju radnog staža za ove radnike, od sledeće nedelje, krenuće celodnevna blokada rada Fonda PIO.