15.04.2014.

Podelјene 132 diplome

Polaznicama koje su uspešno završile obuku iz informatike i engleskog jezika, koje SSS Kragujevca organizuje za svoje članice,  dobile su diplome Radničkog univerziteta u Kragujevcu. Diplome iz informatike su dobile 64 polaznice, dok je obuku iz engleskog jezika završilo 68 polaznica. Diplome je uručila  Inga-Lill Samuelsson, ombudsman sindikata IF Metal. Obuke se organizuju u sklopu Projekta „Mi smo jednaki“, koji SSS Kragujevca realizuje sa sindikatom IF Metal iz Geteborga.

09.04.2014.

Održana Tribina o Rodnoj ravnopravnosti

U organizaciji SSS Kragujevca i Dečije ustanove „Nada Naumović“ u vrtiću „Poletarac“, održana je Tribini o Rodnoj ravnopravnosti.  Tribini je prisustvovalo oko 70 roditelјa i dece i na njoj se govorilo o rodnoj ravnopravnosti,  sa posebnim osvrtom na značaj promovisanja rodne ravnopravnosti  kod dece. Tom prilikom Savez samostalnih sindikata Kragujevca je podelio deci i roditelјima flajere, koji na deci prikladan način, promovišu ovu temu.
Deca koja su korisnici usluga ovog obdaništa za sve prisutne prikazali su baletsku tačku i izveli predstavu „Petar Pan“.
Nakon Tribine rukovodstvo i vaspitači ove Dečije ustanove razgovarali su sa sindikalnim aktivistima o dalјem radu na temi rodne ravnopravnosti.

25.03.2014.

Prekinut štrajk glađu u Autosaobraćaju

Deset radnika i aktivista Samostalnog sindikata kragujevačkog Autosaobraćaja prekinulo je pred vikend dvanaestodnevni štrajk glađu, a šestorica do njih ponovo, nakon tri Dana odbijanja, uzimaju tečnost.
Kažu da su do daljeg protesta gladovanjem i odbijanjem vode odustali ponajviše zbog zahteva porodica, prijatelja i kolega iz rukovodstva Samostalnog sindikata Kragujevca.

13.03.2014.

Samostalni sindikat Autosaobraćaja

Saopštenje za javnost

10.03.2014.

Počeo štrajk glađu radnika „Autosaobraćaja“

Suočeni sa beznadežnošću situacije u preduzeću Autosaobraćaj, koje se nalazi  u procesu restrukturiranja, grupa od desetak radnika je odlučila da započne štrajk glađu. Štrajk se odvija u Upravnoj zgradi  Autosaobraćaja.
Kako tvrde radnici, štrajk su započeli zbog neispunjenih obećanja koja im je dao prvi potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić, prilikom prekida blokade puta i pruge, koja je trajala više od mesec dana.
Od tada dobijenih obećanja realizovan je samo socijalni program, dok deo radnika i dalјe ne dozvolјava rad autobuske stanice.

10.03.2014.

Otvoreno pismo prvo potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću

08.03.2014.

Obeležen 8.mart, dan žena

                Tradicionalnom podelom cveća, a ovog puta i prezentacije Projekta „Mi  smo jednaki“, na CD-u, Savez samostalnih sindikata Kragujevca, obeležio je Medjunarodni praznik 8.mart,  dan žena. Podela cveća i prezentacije sugrađankama vršili su aktivisti naše organizacije u Pešačkoj zoni  u gradu i ispred restorana „Balkan“. Ovu akciju SSS Kragujevca organizoivao je u sklopu  Projekta koji naš Sindikat realizuje sa Sindikatom „IF metal“  iz Geteborga. Akcija je imala veoma dobar odaziv i reakcije naših sugrađanki.

07.03.2014.

INFORMACIJA ZA MEDIJE

Savez samostalnih sindikata Kragujevca, povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena, u saradnji sa Sindikatom „IF Metal“ iz Geteborga i uz podršku  ULOF Palme centra, organizovaće 8.marta 2014. godine u Kragujevcu akciju podele cveća i prezentacije na CD-u „Mi smo jednaki“.

                Akcija će se odvijati u Pešačkoj zoni u centru grada i ispred restorana „Balkan“.  Akcija će započeti u 11 časova, u njoj će učestovati aktivistkinje i aktivisti Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

                Akcija se sprovodi u okviru  projekta Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, sa Sindikatom „IF Metal“ iz Geteborga, pod nazivom „MI SMO  JEDNAKI“!

Informacija

14.02.2014.

MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU ZA ŽENE KOJE SU PREŽIVELE NASILjE

Prvi put  u Kragujevcu je organizovana manifestacija, koja ima globalni karakter, i kojom se manifestuje solidarnost sa ženama žrtvama nasilјa i upućuje protest tim povodom.
Manifestaciju je organizovala Sekcija žena SSS Kragujevca, u Pešačkoj zoni, i sastojala se od obraćanja predsednice Sekcije žena i drugih aktivistkinja, kao i beseda kragujevačkih studenata, a završena je javnim plesom više desetina aktivistkinja Sindikata.
U cilјu što kvaltetnijeg izvođenja plesa, učesnice ove manifestacije su više dana imale trening plesa u plesnoj školi.
Ova akcija održana je u sklopu Projekta „Mi smo jednaki“, koji SSS Kragujevca realizuje sa partnerskom organizacijom IF Metal iz Geteborga, a uz podršku Ulof Palme Centra.

25.02.2014.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Zaposleni u JP Direkcija za urbanizam-Kragujevac već nekoliko meseci vode bitku za očuvanje statusa preduzeća, ugleda firme, ostvarivanja Zakonom zagarantovanih prava, profesionalnog integriteta i ljudskog dostojanstva koje je ugroženo zbog nečinjenja i pasivnosti, pre svih direktora preduzeća i svog osnivača, Grada Kragujevca.

Saopštenje za javnost

13.02.2014.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca smatra da je nedopustivo i nezakonito da državne institucije podstiču nezakonit rad poslodavaca i da vrše besplatnu marketinšku kampanju za takve poslodavce. Pročitajte saopštenje na sledećem linku...

Saopštenje za javnost SSS Kragujevca

03.02.2014.

Saopštenje za javnost SSS Kragujevca

24.01.2014.

Održan protest preduzeća u restrukturiranju

Na poziv Sindikata metalaca Srbije, danas se u Beogradu okupilo  više od 5000 radnika, iz nekoliko industrijskih centara, koji rade u preduzećima u restrukturiranju, kako bi protestvovali protiv najavljenih Zakona o privatizaciji i stečaju, i zatražili smenu  Ministra privrede, Saše Radulovića.
Iz Kragujevca je na ovaj Protest pošlo oko 1300 radnika, u 17 spratnih autobusa i oko 50 automobila. Osim radnika  preduzeća u restrukturiranju, u znak podrške u protestu su učestvovali  i radnici  Fabrike oružja, Skupštine grada i Dečije ustanove „Nada Naumović“.
Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, kolona radnika je otišla do zgrade Vlade, zaustaviviši se kod zgrade u kojoj radi Ministar privrede, burno negudujući. Predstavnike Sindikata, u zgradi Vlade primio je predsednik Vlade Ivica Dačić, koji je obećao da će sporni Zakoni ići ponovo na razmatranje.

23.01.2014.

Održan štrajk upozorenja

Danas je na teritoiji cele Republike Srbije održan štrajk upozorenja, zbog najavljene izmene Zakona o Radu. Štrajk je trajao od 11 do 12 časova. U štrajku su u Kragujevcu učestvovale 48 organizacija sindikata i oko 12 000 zaposlenih, dok je, kako je saopšteno, u Srbiji, u ovom štrajku učestvovalo preko 500 000 radnika.
Do štrajka je došlo, i ako je najavljeno da će biti povučen ovaj zakon i Zakon o privatizaciji, jer je sindikat procenio da je neophodno pokazati rešenost građana Srbije da se ovakvi zakoni ne donose bez konsultacija sa sindikatima. Ranije su Zakon o radu sindikati ocenili kao anti narodni I izdajnički.

18.01.2014.

Istinom protiv laži

Reagujući na članak objavljen na portalu Peščanik, pod nazivom “Kriza sindikalne industrije”, autora Miše Brkića, koji obiluje neistinama,odgovor je uputio predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, Jugoslav Ristić, ali ovaj portal nije hteo da ga objavi. 
Savez samostalnih sindikata Srbije je tekst autora Jugoslava Ristića, prihvatio kao stav SSSS povodom ovog članka i objavio  ga na svojoj stranici: http://www.sindikat.rs/aktuelno.html#532

“Autorski tekst” Miše Brkića, pod naslovom “Kriza sindikalne industrije”, objavljen 15. januara 2014. godine na sajtu “Peščanika”, obiluje neistinama, insinuacijama i obmanama, zbog čega je izazvao veliko ogorčenje članova sindikata.
Tekstom je, u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije, reagovao Jugoslav Ristić, predsednik Veće SSS grada Kragujevca, čiji odgovor taj “neprofitni medijski portal” nije hteo da objavi, kršeći time član 56. Zakona o javnom informisanju. 
Na sajtu Saveza objavljujemo pismo u celini. 

“Kakva zla namera u tekstu starog mrzitelja svega što je radničko, a i domaće. Sve vrvi od neistina. Miša Brkić, čovek koji skoro sve građane Srbije proglašava neradnicima. 
Prvo, u Srbiji ima nekoliko sindikata, četiri ili pet, od kojih su dva reprezentativna.Broj od 24.000 sindikata iznose samo perfidno zlonamerni. Naime, radi se o broju ikada izvršenih registracija sindikalnih organizacija, ne sindikata, od kada se takav registar, od 1991 godine, vodi u Ministrstvu zaduženo za rad i prethodno u MUP. Taj registar je potpuno neažuran, jer su mnoga preduzeća, u međuvremenu, nestala , a time i te sindikalne organizacije. Mnoge su postale neaktivne i time zapravo prestale da postoje, ali ih Ministarstvo nije brisalo iz registra. Pod pojmom sindikata smatraju se, i kod nas i u svetu, organizacije, odnosno savezi sindikata registrovani za teritoriju celokupne države.Recimo, ako bi ste tako brojali sindikate u Švedskoj,oni bi imali mnogo više sindikata, jer imaju više i preduzeća, naravno, ali imaju samo jedan sindikat u okviru kojeg su udruženi granski sindikati, u čijem sastavu su sindikalne organizacije koje se formiraju neposredno kod poslodavca. Sve je skoro identično i kod nas, sem što mi imamo sem Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost, ASNS, ali i novo formirane Slogu, Konfederaciju.. 
Naravno, Miša Brkić sve ovo zna, ali njegov posao je da obmanjuje, za koga, to on najbolje zna, a i mi naslućujemo.Po starom varalačkom šablonu, na početku postavi nakaradnu i neistinitu tezu, kao na primer o broju sindikata, i onda na tome gradi svoju priču o broju radnika po sindikatu. 
Nikada od Miše nećete čuti o zabrani sindikalnog organizovanja, kao na primer u Juri, u Rači kragujevačkoj i mnogim drugim stranim, a još više domaćim kompanijama, što je Ustavom i zakonom zagarantovano pravo, a svakako i civilizacijska tekovina. Mnogo, pre svega mladih ljudi je dobilo otkaze samo zato što su pokušali da organizuju sindikat, a država nije učinila ništa da zaštiti ovo njihovo pravo. Ili, da li ste možda čuli da se taj vrli sluga kapitala, založio za neku mladu ženu koja je dobila otkaz zato što će uskoro postati majka? 
Naravno, danas je neki Miša potrebniji nego ikad, jer na pomolu je izdajnički zakon o radu. Zakon koji se donosi po nalogu stranih nalagodavaca, a Miša je na sve spreman zarad šake čvaraka, i gde ćete boljeg transmitera tuđe volje. 
Svesni smo da sindikati nisu savršene organizacije, da imaju puno mana, ali su jedine koje ovakvom zakonu mogu da stanu na put, i zato ih je potrebno dezavuisati, a ko to bolje zna od nekog Miše. 
On poziva da se ljudi sete da li je nekom ikada pomogao sindikat? Verovatno ga ne interesuju događaji u ovoj zemlji, njegov zamagljeni pogled je samo uperen u svežanj zelenih novčanica. 
Elem, svako ko je bio u Srbiji mogao je da vidi na stotine protesta, štrajkova, trećinu raskinutih privatizacija, patnje ljudi, blokade pruga i puteva, sukoba sa privatnim obezbeđenjima, seče prstiju…
Zahvaljujući tome, sačuvana su mnoga preduzeća, data im je nova šansa, i sada to hoće da poništi neki Miša i njegova bratija, obrušavajući se na preduzeća u restrukturiranju, od kojih su mnoga došla u taj status posle poništavanja kriminalnih privatizacija. Na to su ukazivali sindikati. Neki ljudi su puno rizikovali, goloruki se suprotstavljajući tajkunima i bogatašima. 
Taj neki Miša nije čuo za zahteve EU za preispitivanje privatizacija i još više za vapaje iz sindikata da se kazne odgovorni za deindustrijalizaciju zemlje”.


Objavljujemo ovde odgovor Jugoslava Ristića na  natpis na Peščaniku http://pescanik.net/2014/01/kriza-sindikalne-industrije/. Integralni odgovor, sa primerenijim tumačenjima i analizom Miše Brkića, možete pronaći na našoj Facebook stranici.

16.01.2014.

Uputstvo za organizovanje štrajka upozorenja 23.1.2014 god.

Uputstvo za organizovanje strajka upozorenja

Odluke za Sindikalnu organizaciju

Odluka Veca o organizovanju strajka

16.01.2014.

Saopštenje Sindikalne organizacije Zastava oružje