Otvoreno pismo predsednici Vlade, Ani Brnabić

Tražimo da odmah preduzmete hitne mere i sprečite dalje širenje zaraze među radnicima u fabričkim halama i kancelarijama. Tražimo da se zabrani rad svim poslodavcima koji ne mogu da obezbede uslove za zaštitu od epidemije. Onaj ko voli ovaj narod, morao bi da donese odluku o prekidu rada svih delatnosti koje nisu bitne za obezbeđivanje osnovnih potreba za život građana.
Sramota je da Vlada za tri meseca trajanja epidemije nije donela obavezujuće uslove za poslodavce i radnike, koji moraju da rade. Kao posledica te neodgovornosti su desetine zaraženih radnika u našem gradu.
Ukoliko to ne učinite, bićete odgovorni za sve zaražene, njihov bol i gubitak života.
Još se niste dogovorili ko vrši kontrolu neobavezujućih zaštitnih sredstava u proizvodnim halama i kancelarijama. Da li je to inspekcija rada ili sanitarna inspekcija? Zapravo nemaju šta ni da kontrolišu, jer ništa obavezujuće niste doneli.
U vreme najvećeg širenja zaraze u našem gradu i mnogim drugim sredinama, ne preduzimaju se skoro nikakve mere, dok je ranije, pri znatno manjem širenju epidemije uvođen policijski čas i prekidan je rad fabrika. Ako ste prethodnim merama čuvali živote građana, zašto to sada ne činite?
Vaše odluke dele radnike na važne i nevažne. Tako su svoja vrata zatvorili sudovi, poreske uprave i druge državne službe, dok su fabrička vrata širom otvorena.
Kako to da zabrana okupljanja do sto ljudi u zatvorenom prostoru , ne važi za radnike u fabričkim halama. Ili hale nisu zatvoren prostor ili radnici nisu ljudi?
Zašto ne smenite Krizni štab koji je tvrdio da je klinička slika zaraženih sada znatno blaža, kada vidimo da su u teškom stanju i mladi ljudi.
Prestanite da više brinete o kafićima i noćnim klubovima, tamo se ide radi obesti , ne mora se, a u fabrike da se zaradi za život. Razdvojite bitno od nebitnog.

Kragujevac, 04. 07. 2020 god.                      Savez samostalnih sindikata Kragujevca
                                                                                             Predsednik
                                                                                          Jugoslav Ristić

One thought on “Otvoreno pismo predsednici Vlade, Ani Brnabić

Comments are closed.