IMAMO NAJDUŽI POLICIJSKI ČAS U EVROPI, A ZAŠTITA RADNIKA U POGONIMA NIJE NI DEFINISANA NI OBEZBEĐENA

Nakon pauza koje su, u proseku, zbog epidemije COVID 19,  trajale od dve sedmice do mesec dana, većina vodećih fabrika u Kragujevcu i Šumadiji, osim Fijat Krajslera, nastavila je, ili planira da  sutra (utorak, 21. april) nastavi proizvodnju. U nekima od njih, SIMENSU, Formi ideale, Milanović grupi,  konfenkcijim firmama Fori textile i Berteks, rad nije ni obustavljan, već su, prema informacijama iz tih preduzeća, preduzete odgovarajuće  mere  koje su, navodno, obezbeđivale radnike od moguće zaraze virusom korona. Da li je i ko proveravao primenu tih mera, pouzdano se ne zna, ali se, s druge strane zna da postoji fotografija na kojoj se vidi  da se radnice jedne kragujevačke konfekcije, krajem minule sedmice,  na posao voze  organizovano u “krcatom” autobusu.

Proizvodnja je, u međuvremenu, posle kraćeg zastoja, nastavljena u kragujevačkoj fabrici nemačko – austrijskog konzorcijuma za proizvodnju građevinskih mašina Vaker Nojsenu, a sutra  bi, pre oficijelnim najavama, proizvodni proces trebalo da bude nastavljen u Zastavi oružju i šumadijskoj fabrici južnokorejske Yura korporacije, u Rači Kragujevačkoj. Proizvodnja u Yuri sutra bi, kako je saopšteno uoči uskršnjih praznika, trebalo da počne u punom kapacitetu, sa svih 1.200 radnika, uprkos nedavnom dogovoru menadžmenta, fabričkog sindikata “Nezavisnost” i opštinskog  Kriznog štaba,  da do kraja vanrednog stanja u Srbiji,u pogonima u dve smene  bude do 400 radnika, odnosno po njih 200 i u prvoj i u drugoj radnoj  smeni, čime bi se, uz  propisanu opremu, te distancu medju zaposlenima od dva metra, obezbedila koliko – toliko odgovarajuća zaštita radnika.  

Dogovoru o dnevnom angažovanju po 400 radnika u Yuri u Rači, od 8. aprila do kraja vanrednog stanja, prethodili su protesti radnika te kompanije u  Rači, ali i u Leskovcu i Nišu. U fabrici u Rači, 400 angažvanih radnika bi, prema rečenom dogovoru, posle dvonedeljnog rada trebalo da se rotiraju sa kolegama koje odmaraju. Dogovor je, medjutim, već prekršen prošle sedmice kad je u Yuri ponovo organizovana i treća smena, u kojoj je takodje angažovano 200 radnika, te je u fabričkim pogonima dnevno bilo po 600, odnosno polovina od ukupnog broja radnika.

U sindikatu „Nezavisnost“ fabrike u Rači kažu da je  Yura, uoči uskršnjih praznija, obavestila zaposlene da se od 21. aprila vraća proizvodnja u punom kapacitetu, sa svih 1.200 radnika. Predsednik sindikata Saša Marković rekao je da je takvu odluku poslodavac, kako je objašnjeno, doneo zbog obaveza prema kupcima u Slovačkoj.

  • Yura je prekršila dogovor. Obavestili smo o tome Opštinski krizni štab i Institut za javno zdravlje, pa ćemo videti kakav je njihov stav, pošto i dalje traje opasnost od širenja korona virusa, kaže Marković.

Posle gotovo jednomesečne pauze, proizvodnja će sutra da bude obnovljena i u Zastavi oružju. U  Sindikatu te fabrike  kažu da bi sutra u pogone i biroe, prema prošlonedeljnoj proceni nadležnih u kragujevačkom Insitutu za javno zdravlje,  trebalo da udje izmedju 300 i 500 od ukupno oko 2.500 zaposlenih u  Zastavi oružju, medju kojima, prema nezvaničnim informacijama, ima zaraženih virusom korona.

  • Stav Sindikata je bio i ostao da proizvodnja u našoj fabrici ne treba da bude nastavljena ni ove nedelje, već da  treba da se sačeka do 27. aprila, kada bi se, na osnovu epidemiološke situacije u Kragujevcu i Srbiji, donela odluka o tome kada i na koji način bi proizvodni proces trebalo da bude odnovljen.  Tim pre što će i većina ostalih velikih vojnih fa brika u zemlji, odluku o eventualnom nastavku rada , koliko sam upoznat,  da donese posle 1. maja, kaže  predsednik  Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić.

Dodaje da u oružarskom Sindikatu  i dalje smatraju da je obnavljanje proizvodnje, posebno u punom kapacitetu i te kako  rizično za zdravlje zaposlenih.  Prema njegovim rečima, velika je nepoznanica šta će se dešavati kad više od 2.500 ljudi, u vreme epidemije koja još uvek uveliko traje, uđe u pogone u kojima je praktično nemoguće poštovanje mere koja se odnosi na socijalnu distancu, a koja je, prema proceni stručnjaka, ključna za sprečavanje širenja zaraze. Krizni štab fabrike će, kaže Ilić, krajem ove sedmice ponovo da razmatra sve aspekte vezane za epidemiju COVID 19 i početak rada u Zastavi oružju.

Povodom saznanja da brojne fabrike nisu ni prekidale proizvodnju, a da rad uveliko obnavalju, ili najavljuju da će to da učine  i ostale kompanije u Šumadiji u kojima radi više hiljada zaposlenih, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić pita članove republičkog Kriznog štaba, “kako to da uredbom  Vlade Srbije nije definisano kakvu zaštitnu opremu treba da ima jedan radnik u vreme epidemije COVID 19?” U uredbi Vlade nigde, tvrdi naš sagovornik, nije navedeno da li je radniku za zaštitu  od zaraze dovoljna maska od platna koju Svetska zdravstvena organizacija ne priznaje kao efikasno sredstvo zaštite. Imamo, ističe  Ristić, najduži policijski čas u Evropi, u uslovi u fabričkim pogonima u kojima pod istim krovom radi i po više stotina radnika “nisu ni definisani,  a kamoli obezbedjeni”.

  • Zašto nema precizno definisanih uslova rada u fabrikama u vreme pandemije COVID 19,  i kako objašnjavate činjenicu da su zabranjeni skupovi u zatvorenom prostoru, a da poslodavci svakodnevno primoravaju na stotine radnike da ulaze u jedan pogon, iako delatnost kompanija u metalskom sektoru trenutno nije od značaja za svokdnevni život, pita  Ristić članove republičkog Kriznog štaba.         
SUTRA ODLUKA O NASTAVKU RADA U YURI
  • Inicirao sam, za utorak ujutro, sastanak sa predsednikom Kriznog štaba u Rači Nenadom  Savkovićem, koji  sa poslodavcem treba da pozove predstavnike Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu da ponovo dodju i procene da li postoje uslovi za nastavak proizvodnje u Yuri u punom kapacitetu, kaže predsednik Sindikata “Nezavisnost” u Yuri Saša  Marković.

 Ističe  da će svi zaposleni  sutra ujutro morati da dodju u fabriku, jer su “pozvani da se vrate na posao”.

izvor vesti: www.glassumadije.rs