Smanjiti broj radnika u svim fabrikama i sprečiti otkaze

U Savezu samostalnih sindikata Kragujevca apeluju na nadležne da se u fabrikama sa više stotina radnika smanji broj ljudi, obezbede zaštitna sredstva i spreče otkazi u svim sektorima privrede dok traje opasnost od širenja korona virusa.

Predsednik tog sindikata Jugoslav Ristić je rekao agenciji Beta da su fabrike sa nekoliko stotina radnika potencijalna opasnost od širenja korona virusa.

On kaže da bi mere o okupljanju trebalo da važe i u svim fabrikama odnosno da se smanji broj ljudi ili preraspodeli tako da na određenom prostoru ne bude više od 50 zaposlenih. Ristić kaže da je uz to važno da sva preduzeća obezbede dovoljno dezinfekcionih i zaštitnih sredstava za radnike.

On je rekao i da u Kragujevcu već ima nekoliko desetina otpuštenih radnika pre svega u ugostiteljstvu i trgovini. Ristić je naveo i da je veliki problem što ne rade šalteri Nacionalne službe za zapošljavanje, pa otpušteni radnici ne mogu da se prijave i ostaju bez zdravstvenog osiguranja u naknade sa tržišta rada.

Prema rečima Ristića, radnike treba zaštititi i ne dozvoliti otkaze i gubitak egzistencije u uslovima kada su u riziku od zaraze korona virusom. Naveo je primer Hrvatske koja poslodavce stimuliše sa minimalnom zaradom da radnici ne izgube posao u vreme epidemije.

Izvor: Danas