Nastavljena kampanja za zabranu rada trgovaca nedeljom

Organizacijom tribine pod nazivom „Dostojanstvo rada – zabrana rada u trgovinskoj delatnosti nedeljom“, Savez samostalnih sindikata Kragujevca i nevladina organizacija „Roma Centar“ obeležili su međunarodni Dan ljudskih prava. Na ovaj način nastavljena je i kampanja za ukidanje rada trgovaca nedeljom. Inicijativa za zabranu rada trgovina nedeljom u celoj zemlji potekla je iz kragujevačkog Socijalno ekonomskog saveta i obuhvatila bi sve maloprodajne objekte izuzev apoteka i benzinskih stanica. Dokument je zvanično upućen Republičkom Socijalno – ekonomskom savetu, Ministarstvu trgovine i predsednici Vlade Republike Srbije. Prema podacima sindikata, u trgovinskoj delatnosti u Srbiji radi oko 200 hiljada radnika od čega 70 odsto žena.

Ova Inicijativa proistekla je iz činjenice da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, veliki broj zaposlenih u ovoj delatnosti obavlja posao sa samo dva slobodna dana tokom meseca, a ne postoji ni efikasan model kontrole njihovog radnog vremena. Pri tome su plaćeni kao da ostvaruju zakonsko pravo na 40-časovno radno vreme nedeljom a ono je znatno produženo. Na tribini, kojoj su prisustvovali predstavnici sindikata i drugih organizacija, čuli su se razlozi zašto treba ukinuti rad trgovaca nedeljom.

Socijalno-ekonomski savet Kragujevca nedavno je upurio inicijativu za ukidanje rada trgovaca nedeljom što je pokrenulo javnu diskusiju. U gradskom Savezu samostalnih sindikata kažu da kampanja dobija sve veću društvenu podršku. Tribina u Kragujevcu, kojom je obeležen međunarodni Dan ljudskih prava, deo je projekta „Radna prava u lokalnim zajednicama“ koji realizuje Užički centar za ljudska prava i demokratiju.

Izveštava novinar RTK Saša Stamenić.

Izvor: www.rtk.co.rs