ZAKON ZA IZRABLJIVANJE SIROTINJE

U Kragujevcu je za sutra (utorak, 13. novembar), prema oficijelnoj najavi, zakazan početak javne rasprave o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju, popularnije rečeno  – o zapošljavanju na lizing, koji je Ministarsvo rada nedavno objavilo, i kojim je, pored ostalog, predvidjeno da poslodavac može da da iznajmi do 30 odsto, odnosno tek nešto manje od trećine od ukupnog broja zaposlenih. Nakon Kragujevca, razgovori na ovu temu do 23. novembra biće organizovani još i u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Beogradu. Iz zakona će, prema dostupnim informacijama, biti izuzeti državni službenici, te oni koji rade posredstvom omladinskih i studentskih zadruga i firmi koje pružaju usluge drugim preduzećima, na poslovima obezbedjenja, održavanja higijene i sličnim.

Iako tek ulazi u javnu raspravu, Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju već je izavao dijametralno suprotne reakcije predstavnika sindikalnih organizacija koji će, kako je najavljeno, od sutra aktivno da učestvuju u razgovorima o ozakonjenju iznajmljivanjija radnika u Srbiji,.Iznajmljivanje radnika na lizing odavno je praksa na domaćem tržištu rada, ali je to, tvrde u kragujevačkomn ogranku Saveza samostalnih sindikata Srbije, radjeno potpuno nezakonitito, a uz prećutnu saglasnost nadležnih, pre svega Ministarsva rada.

U Asocijaciji slobodniih i nezavisnih sindikata (ASNS) smatraju, naime, da je Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju “pozitivan pomak u odnosu na prethodni period kada radnik na lizing nije uživao radno-pravnu zaštitu države”. Predsednica ASNS Ranka Savić je, prenose mediji, tim povodom ocenila das u do sada ovi radnici mogli da budu angažovani preko ugovora o povremenim i privremenim poslovima koji, pored ostalog, nije omogućavao da ostvare pravo na bolovanje ili godišnji odmor, dok se sada, prema njenom mišljenju, situacija menja. Ona kao veliki problem navodi to što se novi zakon ne odnosi na one koji rade preko omladinskih i studentskih zadruga, te firmi koje priužaju usuige drugim preduzećima.. ASNS će se, poručuje Savić, insistirati da država zaštiti i prava tih radnika.

Z razliku od ASNS, koji ocenjuje da je Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju, generalno dobar i da je “pozitivan pomak” u odnosu na dosadašnju praksu, u Savezu samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu taj dokument su dočekali “na nož”. U toj sindiakalnoj organizaciji smatraju da je to zakon “protiv radnika Srbije”, gori čak i od “najgoreg Zakona o radu” (naravno, onog srpskog – prim. Z.R.), te da će njegova primena da ozakoni dalje “izrablljivanje sirotinje” i omogući nastavak bežanije mladih iz zemlje, s jedne, i bogaćenje, po principu “leba bez motike”, druge strane, to jest vlasnika agencija, kojih u Srbiji već ima gotovo nebrojeno.

Ove agencije u Srbiju su došle još 2003., i to maltene neprimetno i mimo domaće zakonske regulative. Najpre su stigle inostrane, iz Švajcarske, SAD i drugih država, a u medjuvremenu su registrovane i one domaće, kojih danas u Srbiji ima čak 116, i koje, sve skupa, već godinama, uz prećutnu podršku Ministarstva rada, inspekcijskih službi i drugih nadležnih organa, potpuno nezakonito iznajmljuju radnike na lizing, pošto im važeći propisi nikako ne omogućavaju da se bave i tom delatnošću. Sada se ušlo u postupak ozakonjenja i te delatnosti, i to na način koji će definitivno da obespravi čitavu armiju od više stotina hiljada radnika u Srbiji, ocenjuje juče za Glas Šumadije predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu Jugoslav  Ristić

Pojašnjava, pritom, da su komisiju za izradu Nacrta zakona o agencijskom zapošljavanju,pored socijalnih partnera (Vlada, poslodavci i sindikat), i mimo uobičajenog postupka kad je uredjivanje odnosa u svetu rada, činiliiI predstavnici najvećih agencija za zapošljavanje radnika na lizing, uprkos činjenici da tu delatnost obavljaju nezakonito. Posledica toga jeste, prema njegovom mišljenju, da u javnu raspravu ulazi Nacrt zakona kojiomogućava poslodavcima da čak 30 odsto od ukupnog broja zaposleni, budu iznajmljeni radmici. Na taj način će, procenjuje naš sagovornik, više od  500.000 gradjana Srbije, od oko 1,7 miliona ukupno zaposlenih u Srbiji, da budu iznajmljeni i obespravljeni radnici. Kako se uglavnom radu o mladim ljudima, to se, smatra Ristić novim zakonom širom otvaraju vrata mladima da još masovnije beže iz Srbije.

Radnik koji se “zaposli” posredstvom agencije biće iznajmljen poslodavcu koji neće da ima nikakve obaveze prema njemu. Naprotiv, u svakom trenutku može da mu kaže da mu više nije potreban. Iznajmljeni radnik, nadalje, neće moći da podigne kredit kod banke, bez čega je danas nemoguće da se  reši bilo koje ozbiljnije egzistencijalnopitanje. Pored zapošljenih na odredjeno vreme, te probni rad i privremeno-povremene poslove, novi način zapošljavanja, predstavlja i novi oblik izrabljivanja sirotinje, s jedne, i bogaćenja onih koji je rentiraju, s druge strane, tvrdi Ristić, napominjući da se zakonodavac iz primene ovog zakona, iz nepoznatih razloga, izuzeo državne službenike,ali ne i rudare i druge zaposlene na poslovima sa otežanim ili uslovima rada opasnim po život.

Izvor: Glas Šumadije Piše: Zoran Radovanović