Oružari protestovali u Kragujevu, prete dolaskom u Beograd

Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike Zastava oružje predali su gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću njihove zahteve oružara i pokazatelje poslovanja fabrike uz očekivanje da se grad uključi i pomogne da se preduzmu hitni koraci kako bi se fabrika spasila od daljeg kolapsa.

Predsednik sindikata “Zastava oružje” Dragan Ilić izjavio je posle sastanka sa Radomirom Nikolić da su želeli da Skupština grada koja učestvuje u kapitalu fabrike vidi kakva je pozicija fabrike, i da se naravno uz njihovu pomoć, urazume neki koji to možda ne žele da vide u ovo trenutku.

– U fabrici se pod hitno mora nešto preduzeti. Potrebna je jedna šok terapija kako bi se fabrika spasila od daljeg kolapsa – rekao je Ilić. Prema njegovim rečima, najveći udeo u vlasništvu fabrike ima Vlada i Fond za razvoj – oko 70 odsto, društveni kapital iznosi oko 24,65 odsto, dok Grad Kragujevac ima udeo od 0,57 odsto.

– Ukoliko tokom vikedna ne bude pregovora, otići ćemo do Beograda i našim najvećim vlasnicima uručiti zahteve jer oni do sada nisu imali želju da pregovaramo – rekao je Ilić. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je grad ponudi da bude kanal komunikacije između resornih ministarstava i zaposlenih u fabrici. On je ocenio da gradska vlast ima “moralnu obavezu” da se umeša, da prati i pomogne da se problemi reše, a proizvodnja održi.

IZVOR VESTI – BLIC