Švedska podržava projekte u Srbiji

Međunarodni centar Ulof Palme već godinama razvija i podržava projekte pomoći sindikatima u Kragujevcu, zahvaljujući sredstvima švedske Agencije za međunarodni razvoj (SIDA). Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić priredili su prijem za Ulu Andersona, direktora SIDA za Srbiju i Emiru Mešanović, menadžerku programa Međunarodnog centra Ulof Palme Srbija. Prijemu je prisustvovao i Jugoslav Ristć, predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca sa članovima projektnog tima.

“Švedska finansira i nudi pomoć sindikatima u obukama koje se tiču rodne ravnopravnosti i prava zaposlenih, prava radnika, zato što mislimo da su ovo sektori koji su veoma bitni da se reformišu na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Pored ove saradnje sa lokalnim sindikatima, takođe sarađujemo i sa resornim ministarstvom u pitanjima zaštite životne sredine, a pre svega u tretiranju otpadnih voda. Međutim, kad se pogleda čitava Srbija, tu imamo nešto što zovemo „opštinskim paketom“ koji nudimo, i tu se bavimo različitim pitanjima, od rodne ravnopravnosti, zaštita životne sredine do delovanje u slučaju prirodnih nepogoda. Kada je reč o programu podrške sindikatima, naše švedsko iskustvo nam govori da je veoma bitna i ta druga strana koja predstavlja radnike, da se ponekad ljudi u nečemu slože, ponekad ne, ali je važno da obe strane pregovaraju”, kaže Ula Anderson, direktor SIDA.

Agencija za međunarodni razvoj SIDA je u 2017. godini uložila 11 miliona evra u programe u Srbiji, a ove godine se očekuje ulaganje od oko 12 miliona evra. Od 2001. godine, Švedska je uložila oko 200 miliona evra u programe podrške Srbiji.

Izvor vesti