OTVORENO PISMO ODBORNICIMA KRAGUJEVAČKE SKUPŠTINE GRADA

Pred vama je odluka o zatiranju kragujevačkog Centra za strna žita, najstarijeg naučno istraživačkog Centra za poljoprivredu na Balkanu, koji osnovaše 1898. godine, naši vizionarski preci. Tu odluku treba da potvrdite u petak 28.07.2017.godine.
Predlog za njegovo gašenje upućuju stranke čije je trajanje, u istrojiskom toku, jednako svetlosti komete nad ovim našim šumadijskim nebom. Ne očekujemo da većina vas odustanete od takve odluke, jer danas je vreme nacionalnog samouništenja, kome mnogi nesvesno doprinose. Nije čudo da neki i od vas u tome učestvuju.
Ipak da vas upozorimo o čemu odlučujete i zarad čijih interesa donosite takvu odluku. Centar za strna žita u kontinuitetu radi 120 godina obavljajući svoje dve osnovne funkcije, obrazujući kadrove neophodne jakoj državi i stvarajući nove sorte poljoprivednih proizvoda, koje su značile nezavisnost i sposobnost opstanka.
Nevolje počinju kada je iz Beograda odlučeno, u vremenu kada je kragujevački Centar silom politike bio uguran u Institut za poljoprivredu Srbije, da se Upravna zgrada Centra renovira, i o tom poslu je zaključen štetan Ugovor. Razoreni pravni sistem uvukao je Centar u vrtlog uništenja. Rešenje je potraženo u želji zaposlenih da Centar u svoje okrilje preuzme Grad Kraguejvac od Republike Srbije, naivno verujući da je duh Kragujevca jači od šićardžijsko partijskih marifetluka.
Grad Kraguejvac je od Centra preuzeo 55 hektar zemljišta, valjda jedinog cilja ove niskomoralne operacije, preuzimanje Centra. Uz zemljište Grad, pomalo nevoljno dobija i osnovno blago Centra, licence za strna žita stvarane više od jednog veka. Kao osnovni problem Centra ističu se zapolseni, oni koji svih ovih teških, uništavajućih godina, brane Centar. Rešenje je opet pronašla politika! Formirano je novo preduzeće prozaičnog naziva Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, sa nabrojanim delatnostima sličnih onima koje je Centar imao, ali sa partijskim kadrovima u njemu. Oni, navodno, treba da sačuvaju blago Centra. Dosadašnji radnici biće najureni u beznađe, Nacionalne službe za zapošljavanje.
To vi radite svojom odlukom, pretpostavljamo zarad sitnog interesa nekiih od vas i volje političkih moćnika koju neki od vas slepo izvršavate.
Ubeđeni smo, kragujevčani vam to neće oprostiti!

Savez samostalnih sindikata Kragujevca
Predsednik
Jugoslav Ristić
U Kragujevcu, 27.07.017.godine