09.07.2013. Poštovani poslanici javne reči,

Molimo vas da pomognete u uspostavljanju i poštovanju zakonitih i na pravdi zasnovanih odnosa u našem društvu. Ovoga puta to mažete da učinite, tako što ćete u svojim medijima objaviti položaj jedne mlade žene u kompaniji Yura u Rači, a čiji autorski tekst vam u prilogu šaljemo.
Poznato je da kompanija Yura, od svog dolaska u Srbiju zabranjuje organizovanje Sindikata i vešto krši zakonska prava zaposlenih.
Slučaj ove mlade žene, koja od početka rada ove kompanije radi u Yuri je flagrantan primer za to. Ona je po obrazovanju diplomirani ekonomista i od samog početka radi na uspostavljanju računovodstva u ovoj kompaniji. U godinama koje prethode godinama odlaska na trudničko bolovanje, njen položaj je bio podnošljiv, i sva  nesvakidašnja postupanja prema njoj, tumačila je različitim kulturnim obrascima.
Nakon upozorenja lekara da je neophodno da miruje i da ne može da putuje  svaki dan iz Kraguejvca za Raču, odlazi na trudničko bolovanje, o čemu obaveštava poslodavca. Kompanija Yura, upućuje ovoj radnici „Opomenu pred otkaz Ugovora o radu“, jer navodno nije završila posao koji je trebala i nije obučila druge koji treba da nastave taj posao.
Dva sata po povratku nakon bolovanja, uručuju ovoj radnici novo Rešenje, kojim se raspoređuje na rad u njihovoj fabrici u Nišu.
Odlučuje da prihvati svesna da je prilikom zasnivanja radnog odnosa, potpisala saglasnost da pristaje da je poslodavac uputi na rad dalje od 50 km, kako Zakon predviđa, jer da nije ne bi dobila posao.
Zatražila je jedan dan od godišnjeg odmora, kako bi se sa svojom bebom pripremila za preseljenje, i dobila odgovor od direktora  Yure, da je to njena beba i nije Yurina beba i da to njih ne interesuje. Pri tom direktor viče na nju i naređuje joj da ćuti (komunikacija se obavlja na engleskom jeziku). Kada ih je upoznala da novac koji će da dobija za putovanje na relaciji Kraguejvac – Niš, planira da upotrebi za iznajmljivanje stana u Nišu, rekli su joj da to ne sme, jer je to zloupotreba novca.
Očigledno je da se radi o gruboj zloupotrebi Zakona i poštujući spremnost ove mlade žene da se bori za svoja prava,  Savez samostalnih sindikata Kraguejvca, će joj pružiti pravnu i pomoć druge vrste.

Vašim uticajem značajno bi ste nam pomogli i posebno, svima onima koji žive od svog rada, kako bi ovakva postupanja bila osuđena od celog društva.