23.12.2011. Radnici sprečili održavanje licitacije za prodaju osnovnih sredstava za rad Centra za strna žita

Radnici, zajedno sa svojim saradnicima – poljoprivrednim proizvođačima i direktorom pred velikim brojem pretstavnika medija, danas su sprečili održavanje licitacije za prodaju osnovnog oruđa za rad (traktora, kombajna…) Centra za strna žita. Naime, u želji da odbrane licitacionu prodaju svojih osnovnih oruđa za rad od kojih bukvalno zavisi dalji opstanak njihove firme i egzistencija njihovih porodica, radnici su praveći živi zid ispred svojih mašina, sprečili sudskog izvršitelja u pratnji većeg broja organa bezbednosti da dođe do otuđenja njihovih osnovnih sredstava za rad.

Praveći zapisnik ispred kapije imanja Centra sudski izvršitelj je konstatovao da je ova licitacija bila neuspešna, i obavestio zaintersovane kupce, njih oko dvadesetak da će naredna uslediti polovinom januara 2012.godine.
Ovde su danas bili prisutni i b rojni poljoprivredni proizvođači koji koriste proizvode (semenske sorte žitarica) ovog Centra u svojoj proizvodnji, da podrže radnike da sačuvaju svoje osnovno oruđe za rad.
Jedan od njih, Igor Paunović iz sela Dubrave SO Knić, kaže da godinama koristi semenski materijal ove ustanove sa kojim postiže zavidne rezultate u proizvodnji žitarica, i da apsolutno podržava borbu radnika da sačuvaju svoja osnovna oruđa za rad, a time i opstanak ove naučne ustanove na dobrobit ogromnog broja poljoprivrednih proizvođača ove regije.
Istovremeno i jedan od potencijalnih kupaca na ovoj neuspeloj licitaciji, Mileta Pević iz sela Drače, kada je sagledao stvari na licu mesta i video ogorčene radnike kako brane svoje mašine, promenio je svoju odluku, rekavši da je ovo žalosno, jer bi prodaja njihovog osnovnog oruđa za rad značila i zatvaranje ove firme, a time i radnike ostavila bez posla.
Blagoje Kovačević predsednik ove Sindikalne organizacije je izrazio zadovoljstvo što je licitacija sprečena, i naglasio da će suzbiti svaku narednu uz pomoć „armije“ svojih saradnika – uspešnih poljoprivrednih proizvođača sa kojima imaju višegodišnju saradnju, potsećajući da dug (zbog čega je i organizovana licitacija) od preko pet miliona dinara za izvedene radove na rekonstrukciji upravne zgrade koja ni do danas nije završena, moraju da plate državni organi – Ministarstvo za nauku i tehnologiju.