22.12.2011. Održan sastanak u Centru za strna žita sa predstavnicima državnih organa u cilju razrešenja dugotrajne krize u ovoj naučnoj ustanovi

Na današnjem sastanku u Centru za strna žita upriličenom radi traženja rešenja za izlasak iz dugotrjne krize u kojoj se nalazi ova naučna ustanova prisustvovali su: pomoćnik ministra za prosvetu i nauku, profesor Nada Dragović, predsednica Nacionalnog saveta za nauku Vera Dondur, pravna savetnica u Ministarstvu za nauku i tehnologiju Vera Vasić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevbanović sa svojim timom, naučni radnici Centra za strna žita, direktor ove institucije i Blagoje Kovačević, predsednik Sindikalne organizacije.
Sastanak je protekao u žučnoj polemici sa suprostavljenim stavovima oko traženja mogućih rešenja za izlazak iz krize koja već predugo traje u ovom kolktivu.
Pretstavnici državnih organa su izmeđ uostalog izneli da u ovom trenutku postoje otežane okolnosti koje ne idu na ruku zaposlenima u ovoj ustanovi.

Tako je profesor Nada Dragović ocenila da ovaj kolektiv nema dovoljno kapaciteta da se dalje razvija kao naučna ustanova, zbog nedovoljnog broja naučnih radnika, i da Ministarstvo prosvete i nauke nema u ovom trenutku mogućnosti, zbog ograničenog budžeta a i pravnih propisa da učestvuje u saniranju duga koji Centar za strna žita ima u ovom momentu, kako bi se račun firme odblokirao, naglašavajući da dug od preko pet miliona dinara za račun izvedenih radova na rekonstrukciji glavne zgrade mora svakako da se izmiri, tražeći pri tom da se u razrešenje ovog problema uključe i lokalne vlasti u onoj meri koliko im to okolnosti dozvoljavaju. Istovremeno je potsetila da se ova ustanova tretira kao inovativna organizacija i da zato novac – sredstva mogu samo da se obezbede preko naučnih projekata. Ali je ipak na kraju predložila da u međuvremenu, do 15. Januara 2012.godine, obavi konsultacije u svom Ministarstvu kako bi se iznašle mogućnosti da se dug prema Ministarstvu poljoprivrede i Poreskoj upravi prolongira – reprogramira, kako bi se na taj nači račun firme deblokirao, i to je ono optimalno što možemo u ovom trenutku naglasila je ona.
Sasvim suprostavljene stavove je izneo gradonačelnik Kragujevca naglašavajući da hitno moraju da se iznađu rešenja ušta bi bili uključeni svi, kako bi ova naučna ustanova sa izuzetnom tradicijom stala na zdrave noge. Ta rešenja rekao je on, pre svega treba da pronađe Ministarstvo za nauku i tehnologiju zbog osnivačkih prava nad ovom ustanovom. Potsetio je da će kao i do sada lokalne vlasti pomagati opstanak ove naučne ustanove, i da su istovremeno spremne da preuzmu sve ingerencije nad ovom firmom, ali da pre toga nadležni republički organi namire sve nagomilane dugove Centra za strna žita.
Blagoje Kovačević, predsednik Sindikalne organizacije je potsetio da i firma a i radnici opstaju više od godinu dana pre svega zahvaljujući iskazanom ogromnom razumevanju i podršci lokalnih vlasti, naglašavajući da državni organi moraju da namire potrebna sredstva za izvedene radove na rekonstrukciji glavne zgrade, i ostale dugove kako bi se račun firme deblokirao. Kada je reč o sutrašnjoj licitaciji za prodaju osnovnih sredstav Centra, on je izričito naglasio da će radnici sve uraditi da se taj čin svakako ne dogodi.
I predstavnici lokalnih vlasti, a i Sindikata su sa ovog sastanka otišli razočarani, jer se nije došlo ni do kakvog konkretnog rešenja, i da je kao i do sada ostalo sve na obećanjima.