21.12.2011. Zaposleni u Centru za strna žita svojim oruđem blokrali auto put iz pravca Batočine kod Krsta

Zaposleni u Centru za strna žita njih (52) pedesetdvoje, danas u vremenu od 10-11 časova blokirali su svojim sredstvima za rad (traktorima…) auto put iz pravca Batočine kod Krsta. Pred velikim brojem novinara Blagoje Kovačević, predsednik Sindikalne organizacije je uputio izvinjenje svojim sugrađanima zbog blokade puta, i dodao da su radnici bili prosto primorani na ovaj ekstremni oblik sindikalne borbe. Naime, rekao je on, da zbog prispelih obaveza po Ugovoru o Asignaciji za izvedene radove na rekonstrukciji glavne zgrade, Centar je u obavezi da izvođaču tih radova isplati blizu pet miliona dinara.

S obzirom, da je račun Centra blokiran već duže od dve godine, i da se radnicima duguje 14 neizmirenih zarada, nadležni su najavili licitaciju koja bi se obavila 23.12.2011.godine, za prodaju osnovnih sredstava za rad (traktora, kombajna …) za račun izmirenja ovog duga i da  je  to  razlog,  rekao je on,  ovakvog radikalnog poteza radnika, i istovremeno poruka najodgovornijima u državi da su svi zaposleni odlučni u nameri da odbrane prodaju i otuđenje njihovog osnovnog oruđa za rad, jer im od toga zavisi dalji opstanak firme i egzistencija njihovih porodica.
Polazeći od toga nastavio je on da se radi o najstarijoj naučnoj ustanovi ovog tipa na Balkanu, da naši stručnjaci proizvode najbolje sorte žitarica u zemlji, da smo firma u državnom vlasništvu, da već predugo traju neraščišćeni imovinsko pravni odnosi… i da je kako je naglasio zbog svega toga ugrožen dalji opstanak našeg Društva a samim tim i egzistencija naših radnika, zahtevamo rekao je on da se najodgovorniji, a pre svega Ministarstvo za nauku i tehnologiju konačno izjasni o namerama, kakva sudbina i perspektiva očekuje ovu naučnu ustanovu i njene zaposlene.
Potsetimo da gradske vlasti nude određena rešenja i imaju inicijativu za razrešenje ovog problema, i da zahvaljujući lokalnoj samoupravi Centar i zaposleni egzistiraju u poslednje vreme, jer državni organi u čijem je vlasništvu ova ustanova već dugo prave zid ćutanja.
Upravo iz tih razloga za sutra je zakazan sastanak u Centru za strna žita kome će osim čelnih ljudi Sindikata prisustvovati gradonačelnik i predstavnici Ministarstva za nauku i tehnologiju, od koga se očekuje da se pronađe rešenje za razrešenje ove krize i opstanak ove naučne ustanove.