10.11.2011. Održan protestni skup komunlaca simbolično nazvan „Minut do dvanaest“

U organizaciji Sindikata zaposlenih u komunlnoj delatnosti Šumadijskog okruga i Gradskog odbora istog Sindikata održan je protestni skup simbolično nazvan „Minut do dvanaest“, kome su osim komunalaca prisustvovali predsetavnici Sindikata metalaca, naši sugrađani, penzioneri…  kao dokaz da komunalci nisu sami u ovom njihovom odsudnom trenutku. Povod današnjeg okupljanja, kako je rekao Branko Petrašinović predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Šumadijskog okruga je krucijalni zahtev da se po hitnom postupku povuku iz skupštinske procedure Zakon o javnim komunalnim delatnostima i Zakon o javnom i privatnom partnerstvu i koncesijama.
Na skupu su govorili: predstavnici Sindikata komunalaca, metalaca, predsednik Regionalne privredne komore, poslodavci i predsednik SSS Kragujevca.
Sa ovog skupa poslata je jedinstvena poruka svih učesnika Vladi Republike Srbije, da se iz skupštinske procedure po hitnom postupku povuku ova dva Zakona, da se obavi javna rasprava u stručnoj javnosti, među sindikatima, pretstavnicima javnih komunalnih preduzeća i građana, i da se građanima Srbije omogući Ustavno pravo da se putem Referenduma izjasne o ovom sudbonosnom pitanju od nacionalnog interesa.

S obzirom da Vlada ima nameru da privatizuje sektor komunalne privrede Dušan Puača predsednik Regionalne privredne komore je potsetio da nesmemo nikako da dozvoliko da se ovaj vitalni sektor našeg društva privatizuje na prečac, kao metalski kompleks svojevremeno kada je armija radnika ostala bez posla, a fabrike ostale opustošene. To ne smemno da dozvolimo, zato smo svi danas ovde, da pošaljemo jasnu poruku narodnim poslanicima – partijama da nikako ne glasaju za ovaj Zakon u Parlamentu, jer ako ga izglasaju oni će time pokazati da su direktno protiv nas građana te stoga neće dobiti nikako naše glasove na narednim izborima, rekao je on.
Sličnog mišljenja je bio i Jugoslav Ristić predsednik SSS Kragujevca potsećajući ovaj skup da je dosadašnja privatizacija koju je omogućila država nanela istorijsku štetu našem društvu, i da to sada ne smemo nikako da dozvolimo. Zato je pozvao državu da svojom snagom i polugama moći jer kako je naglasio  ona za to i služi, da spreči privatizaciju u komunalnom sektoru, dodajući da bi takvim potezom učinila dobro i pokolenjima koja dolaze posle nas.

Zahvalivši se svima na podršci Branko Petrašinović  je naglasio da ukoliko se ne ispoštuju zahtevi Sindikata komunalaca biće prinuđeni da radikalizuju protest i do generalne obustave rda, potsećajujći da danas u isto vreme i komunalci Beograda održavaju protest.