09.09.2015. SAOPŠTENјE ZA JAVNOST

Kragujevac, koji od 2000. godine, ima manje 25.000 radnih mesta, uz izmenjenu strukturu zaposlenih, u kojoj je industrijski radnik postao retka pojava, suočava se sa opasnošću da postane i grad u besupuću.
Ovih dana kada na istorijskom putu, po dužini gradnje, od Kragujevca ka koridoru 10, nema ni jednog radnika, svakom je jasno da nakon izostavlјanja Kragujevca sa liste gradova koji za Srbiju ima međunarodni značaj, dok se putevi po Srbiji planiraju po meri stranaca, da se Kragujevac bez veze sa koridorom 10 i obilaznice pretvara u samoniklu urbanu oazu. Država koja se proglasila neukom da upravlјa privredom, pokazuje da je nesposobna da uradi i ono što je sama proklamovala za svoj zadatak, izgradnju infrastrukture. Promašena privredna strategija, uzima svoj danak i kada je reč o izgradnji infrastrukture.
Danas, kada je vidno da tzv. investitori, a u stvarnosti kupci jeftinog rada, dolaze u mesta samo gde postoje dobri putevi, jasno je da Kragujevac ima svetlu budućnost samo u političkim fatamorganama. Možda zbog neispunjenja obaveza države i Fijat, svojevremeno proglašen za novu okosnicu industrije u Srbiji, bez novog modela, izaziva zebnju kod kragujevčana.
Prilazni putevi Kragujevcu, te arterije jednog grada, danas su zapravo kao arterije teško bolesnog stogodišnjaka. U mnogim delovima Srbije zbog nepostojanja dobrih puteva i specifičnog geografskog položaja, samo naša država ima interes da postoje fabrike i tako se omogući kakav takav, zaboravlјeni, ravnomerni regionalni razvoj.
Pozivamo zato nadležne, a posebno resornu Ministarku da poseti Kragujevac, uveri se u stanje prilaznih saobraćajnica Gradu i preduzme mere kako bi Kragujevac dobio nadu u budućnost.

Savez samostalnih sindikata Kraguejvca
Predsednik
____________________
Jugoslav Ristić
U Kragujevcu, 9.09.2015.god.