03.08.2015. Održan novi protest Centra za strna žita

Zaposleni u Centru za strna žita, predvođeni sindikatom, organizovali su danas protest ispred zgrade Skupštine grada i na kratko, blokiravši rad u Šalter sali skupštine grada.
Zašto su se odlučili na ovu akciju, radnici Centra su saopštili u svom današnjem Saopštenju:
Ne treba da Vas podsećamo da smo štrajk proglasili 30.03.2015.g.
Tada se kasnilo sa isplatom 17 zarada , danas je situacija još dramatičnija, danas kašnjenje  iznosi 22 zarade, poslednja je bila isplata akontacije za septembar 2013. Knjižice su i dalјe neoverene.
U međuvremenu ne funkcioniše nijedan organ upravlјanja u Centru, direktor je podneo ostavku, krajem februara,  a Skupština Centra za strna žita sve ovo vreme ne nalazi za potrebno da se sastane, i zauzme stav po pitanju naših zahteva.
Znate i da su  rasprodata na licitaciji sva sredstva za rad po potraživanjima naučnih radnika za zaostale zarade i da nije bilo sluha da se nađe kompromisno rešenje.
Da podsetimo naš osnivač je Vlada RS a naše resorno Ministarstvo PNTR i nalazimo se u 100% državnom vlasniištvu.
Sam Grad je iskazao dobru volјu da pomogne Centru kako bi ušao u suvlasniči odnos sa državom i već je iskazao neke planove kada je Centar u pitanju, ali nije nam poznato koji je stav resornog Ministarstva kada s je reč o tim planovima.
Sve ovo vreme štrajka resorno Ministarvo je pasivno na sva naša upozorenja. Samo je bio jedan pokušaj Ministarstva da spreči rasprodaju osnovnih sredstava, ali kako nije došlo do dogovora, ostali smo bez pokretne imovine i više se niko nije oglasio iz Ministarstva, a kragujevačka javnost je upoznata još u februaru sa jednim fono izveštajem državnog sekretara Dr Belića gde je izjavio da će za dve do tri nedelјe doći do konkretnih mera u rešavalјu stanja u Centru za strna žita, a od tada je prošlo 5 meseci.
Jedine dobre informacija kada je naš Centar u pitanju stižu ovih dana sa terena i vezane su za izuzetne prinose naših  sorata na raznim lokalitetima u Srbiji. Očigledno da nam je u vlasništvu ostala najvrednija imovina a to su sorte. Potencijala ima im treba uspostaviti menadžment koji će to moći da valorizuje.
Na ovaj čin ulaska u Skupštinu Grada, koga smatramo prvim korakom  u organizovanju države i šta je svaki grad ako ne država u malom, da opomenemo relevantne činioce u društvu, prevashodno one najodgovornije, naše resorno Ministarstvo da je krajnje vreme da se iznađe rešenje za Centar.